POCETNA STRANA

Seminarski i Diplomski Rad
 
SEMINARSKI RAD IZ OBLASTI INTERNETA - WEB
 
OSTALI SEMINARSKI RADOVI IZ
INTERNET - WEBA
Gledaj Filmove Online

 

Društveno umrežavanje - FEJSBUK (Facebook)


FejsbukFejsbuk je najraširenija stranica za društveno umrežavanje današnjice. Fejsbuk je ispočetka zamišljen kao društvena mreža studenata sveučilišta Harvard. Danas broji više od 150 milijuna aktivnih korisnika. Fejsbuk stranice omogućavaju razmjenu fotografija i videa sa ostalim korisnicima. Korisnici sklapaju tzv. virtualna prijateljstva i kao takvi mogu pregledavati profile svojih „prijatelja“. Fejsbuk sadrži i mnoge aplikacije koje služe za animaciju korisnika. Osnovne aplikacije su fotografije, videozapisi, grupe, događaji, tržnica, uploadane stavke, bilješke i pokloni. Osim osnovnih aplikacija postoji i mogućnost stvaranja vlastitih. Fejsbuk je razvio i mogućnost pristupa stranicama putem mobilnih telefona. U daljnjem tekstu donosimo opsežan prikaz mogućnosti ove stranice za društveno umrežavanje, ali i nedostatke.

Jučer me potapšalo desetak ljudi, tri prijatelja su me prodala za siću, netko mi je išarao zid, a šef me gađao ovcom! Naravno, sve ovo teško da će vam se u jednom danu dogoditi u stvarnom životu, ali sasvim je moguće samo na jednom mjestu – Fejsbuku.
Fejsbuk je društvena mreža osnovana 2004. godine. Isprva je zamišljen kao društveni portal za studente harvardskog sveučilišta, no ubrzo je proširio primjenu na sva američka sveučilišta, zatim na srednje škole, a danas djeluje kao društvena mreža opće uporabe. Njegov osnivač i današnji izvršni direktor (CEO) Fejsbuk korporacije je Mark Zuckerberg. Po svojoj popularnosti i utjecaju možemo je nazvati i vodećom društvenom mrežom pošto ima najveći trend rasta. Broji preko 150 milijuna registriranih korisnika, od kojih je velik dio stalno aktivan.

Društvene mreže i njihov razvoj


Društvene mreže (social networking site-ovi) nešto su noviji fenomen u internetskim sferama. Riječ je o besplatnim online servisima koji korisnicima omogućuju raznovrsne vidove komunikacije sa svijetom i mogućnost vlastite prezentacije. Društvenim mrežama danas se koriste stotine milijuna ljudi, a osim onih neutralnih (opće uporabe) postoje i servisi s određenijom namjenom glede sadržajnog fokusa i profila korisnika. News grupe su s vremenom postale vrlo raširen način komuniciranja među mladima te su one kao takve jedan od prvih oblika Internet druženja i javnih rasprava. Nešto kasnije razvijaju se i populariziraju IM (Instant messaging) klijenti, chat appleti unutar web portala te forumi neznatno drugačiji od današnjih. Već su ti programi i appleti pružali solidne mogućnosti profiliranja korisnika i komunikacije sa svijetom. Međutim, zbog sporih komunikacijskih veza korisnika i tehnoloških ograničenja istinsko virtualno druženje i/ili prezentacija nisu bili izvedivi. Evolucijom spomenutih tehnologija došlo je do rapidnog povećanja interesa korisnika (čiji je broj godinama eksponencijalno rastao) koje ni danas ne jenjava. Besplatno postavljanje slika i video clipova, te pisanje blogova i upravljanje sadržajem postali su vjesnici nove korisničke paradigme. Nju određuju oni web servisi koji su sustavno integrirali sve navedene tehnologije: od blogova i chata do video i foto 'škrinjica' i od spomenutih komponenti napravili kompaktan sustav društvene mreže. Današnje društvene mreže su u najvećoj mjeri besplatne – tek neke od njih naplaćuju dodatne usluge. Jedini preduvjet za njihovo korištenje je (što brža) internet veza, a ponegdje i periferni uređaji poput web kamere ili naglavnih slušalica.

FEJSBUK


Počeci i osnovno o Fejsbuku


Mark ZuckerbergMladi Mark Zuckerberg, iako vješt programer, tada je studirao psihologiju na Harvardu. Za svoje kolege s faksa već je razvio nekolicinu društvenih web sajtova, poput Coursematcha, koji je spajao studente s istih kolegija, te Facemash, gdje su korisnici jedni drugima ocjenjivali privlačnost, onu fizičku naravno.U veljači 2004. godine Zuckerberg je pokrenuo The Facebook, projekt kojeg je odradio za svoje zadovoljstvo. Sajt je zamišljen kao društvena mreža za studente sveučilišta, Harvarda. U pokretanju financijski mu je pomogao kolega Eduardo Saverin.Nova društvena mreža odmah je uspjela među kolegama na faksu, pa se proširila i na Stanford i Yale sveučilišta. Treba znati da se tada, a i još nekoliko godina kasnije, u tu društvenu mrežu moglo uključiti samo ako ste pohađali neki od američkih fakulteta. Podrška za studente, ali i srednjoškolce kasnije se širila na čitave SAD i Veliku Britaniju.Razvoj Fejsbuka prate i tužbe. Na samom početku, Divya Narendra, i braća Cameron i Tyler Winklevoss, osnivači društvene mreže ConnectU, tužili su Marka Zuckerberga da je, u vrijeme kada je kod njih radio kao programer, ukrao dijelove programskog kōda i zapravo kopirao njihove ideje. Slučaj je završio na sudu, ali postupak je prekinut bez presude, a dvije strane su se navodno nagodile izvan suda.Kada se stvar zahuktala, Marku su se pridružili kolege s fakulteta, Dustin Moskovitz i Chris Hughes. Počeli su pristizati i prvi novci, pa su Mark i Dustin napustili faks i posvetili se razvoju društvene mreže koju tada, u ljeto 2005., nazivaju Fejsbuk. Tada je kupljena i domena fejsbuk.com, navodno za 200 tisuća dolara.Prvu veću svotu novca, navodno pola milijuna dolara, investira suosnivač PayPala, Peter Thiel. Zatim investicija od 13 milijuna dolara, i to od "Accel Partners", tvrtke koja je dosta ulagala u web projekte. Tada su krenule i optužbe da Fejsbuk zapravo služi kao sredstvo za prikupljanje podataka o korisnicima, što uostalom i stoji u uvjetima korištenja te društvene mreže. Ipak, korisnike nedostatak privatnosti očito previše ne zabrinjava, pa Fecebook i dalje raste, a raste i vrijednost firme koja dobija još 25 milijuna dolara investicije. Nemojte misliti da je taj novac potrošen na skupe automobile, jer Fejsbuk, kao uostalom i druge velike društvene mreže, veliki su gutači love. Procjenjuje se da Fejsbuk samo na podatkovni prostor troši preko 10 milijuna dolara na godinu.
Bez obzira na to što svi misle da je novac na webu lako zaraditi, mnogi smatraju da Fejsbuk još nije ušao u profitabilne vode, te da se i dalje mora krpati investicijama i prodajom udjela.
Tako je 2007. godine Microsoft kupio 1,6 posto udjela u Fejsbuku za 240 milijuna dolara, pa je ukupna vrijednost firme procijenjena na čak 15 milijardi dolara. Zuckerberg još uvijek je vlasnik 20 posto udjela, pa se njegova (potencijalna) imovina procjenjuje na tri milijarde USD.
Kada je tvorcima fejsbuka postalo jasno da je jedino što stoji između njih i zaista velike količine novca činjenica da sa svojim principom ekskluzivne mreže za studente nikada neće prestići MySpace, Friendster, Bebo i druge društvene mreže opće vrste, Fejsbuk otvara vrata svima koji imaju mail adresu, stariji su od 13 godina i koji se žele registrirati. A, pokazalo se da takvih ima zaista mnogo. Prema novijim podacima Fejsbuk trenutačno broji 70 milijuna aktivnih članova, po prometu je sedma stranica te druga društvena mreža u svijetu, iza MySpacea.


Brojke i činjenice


Fejsbuk ima više od 350 zaposlenih, a zaposlenicima pruža razne povlastice kao što su:

• Medicinsko i stomatološko osiguranje
• Mirovinsko osiguranje
• Četiri tjedna odmora i 8 dana blagdana
• Doručak, ručak i večera po izboru svaki dan
• Kemijsko čišćenje i pranje rublja
• IBM ThinkPad ili Apple MacBook Pro - izbor zaposlenika

Popularnost Fejsbuka i dalje raste iz dana u dan. Kompanija tvrdi da ona ima više od 150 milijuna aktivnih članova. Od siječnja 2007, prosječan broj novih registracija dnevno je 250.000, te da se svakih šest mjeseci broj aktivnih članova udvostruči. U korisnicima fejsbuka prednjače stanovnici SAD-a, slijede Kanada i Ujedinjeno Kraljevstvo.
Fejsbuk također tvrdi da će biti prvi servis za razmjenu fotografija na internetu ostvarujući više prometa nego drugi, treći i četvrti servis zajedno. U pogledu broja slika, to znači da Fejsbuk prima više od 24 milijuna učitanih slika svaki dan. Budući da ne postoji ograničenje koliko slika član može uploadati, a novi članovi se pridružuju svakodnevno, ovaj broj će vjerojatno i dalje rasti eksponencijalno. Od lipnja 2007, kada je prvi put Fejsbuk dozvolio programerima koji nisu zaposlenici Fejsbuka izradu aplikacija, programeri su ugradili više od 7000 programa na Fejsbuk platformu. Svaki dan programeri predstave sto novih aplikacija. Procjenjuje se da više od 80 posto svih članova koristi barem jednu takvu aplikaciju.
Zbog popularanosti, Fejsbuk zahtijeva ogromnu količinu prostora za pohranu podataka, kako u digitalnom tako i u fizičkome smislu. Prema jednom od Fejsbuk-ovih zaposlenika, tvrtka se oslanja na oko 200 tzv. memcached servera za proizvodnju (svakodnevno funkcioniranje web stranice) i još nekoliko za razvojne svrhe. "Memcached" predstavlja memoriju koja privremeno čuva podatake. Memcached poslužitelj privremeno pohranjuje informacije u memoriji poslužitelja, smanjujući potrebu za pretraživanje baze podataka za informacije. To smanjuje količinu vremena koje je potrebno između zahtjeva za informacijama i dostavu tih informacija.

Mark Zuckerburg osnivac Fejsbuka

Slika.1 Mark Zuckerburg osnivač Fejsbuk-a, objašnjava koncept socijalne mreže Fejsbuk.

Fejsbuk također koristi posebno-sagrađene servere za back-end operacije i sustav monitoringa za praćenje svih servera. Poslužitelji zauzimaju fizički prostor, tako da Fejsbuk unajmljuje objekte za pohranu servera. U 2007, Fejsbuk je potpisao ugovor s DuPont Fabros Technology (DFT) za zakup 1000 četvornih metara prostora u Ashburnu, za skladišni centar.Postavlja se pitanje kako Fejsbuk pribavlja dovoljno novaca za pokriće svojih troškova? Prihodi se stvaraju prodajom web reklamnog prostora, ali većina njegovih financija dolazi od privatnih investitora. Prema Fejsbuk-u, financiranje od strane investitora iznosi više od 400 milijuna dolara od kada je Fejsbuk pokrenut 2004 godine.

Fejsbuk profili

Vaš Fejsbuk profil daje drugim članovima ideju o tome tko ste i što vaš interes uključuje. Fejsbuk pretpostavlja da su mnoge osobe s kojima ćete željeti komunicirati ili zaposlene u istoj firmi, išle u istu školu ili žive u istom gradu kao i vi. Da bismo olakšali pronalaženje prijatelja i starih i novih, Fejsbuk prikuplja informacije o vama i o svima ostalima da se stvori gusta mreža kontakata. S jednu stranu biti ćete u mogućnosti vidjeti stare kolege ili suradnike koji su korisnici Fejsbuk računa, a s drugu, svi ostali u toj mreži moći će pronaći vas. Možete izabrati hoćete li odgovoriti na pitanje ili postaviti postavke privatnosti kako bi vas drugi ne bi mogli pronaći, ali to je u suprotnosti s temeljnom idejom društvenih mreža.


Vaš profil sadrži:

• Prostor gdje možete uploadati profil sliku.
• Odjeljak koji prikazuje slike Fejsbuk članova s kojima ste prijatelji.
• Odjeljak koji prikazuje osobne podatke koje ste odlučili podijeliti s drugim članovima. To može uključiti vaš rođendan, zaposlenje, obrazovanje i interese.
• Mini-feed sekcija, koja posjetitelje obavještava o tome što ste radili. Ako promijenite profil ili dodati sliku prijatelja, mini-feed će prikazati poruku o tome.
• Odjeljak s komentarima, popularno nazvan zid, gdje drugi članovi mogu ostaviti poruke za vas.
Ako posjetite druge članove, odnosno njihov profil, vidjet ćete ista polja i dijelove, ali pod njegovom ili njezinom profil slikom, te još neke mogućnosti kao što su:
• Instant poruke (chat).
• Slanje poruke slične e-mail porukama.
• Opciju za dodavanje osoba kao prijatelja, ako on ili ona nije već tvoj prijatelj - kad se sljedeći put drugi član prijavljuje na Fejsbuk, on ili ona će dobiti zahtjev za prijateljstvom i može ga prihvatiti, odbiti ili ignorirati.


Kada se ulogirate doći ćete na Vaše osobne Fejsbuk stranice. Osnovni izgled stranice uključuje novosti koje vas obavještavaju o tome što su ažurirali Vaši prijatelji. Postoji također i status update sekcija, koja sadrži obavijesti o porukama koje ste primili, pozivnice za događanja, obavijesti o programima koje prijatelji žele da probate i mjesto gdje možete reći kako se osjećate ili što radite. Postoji također i link koji vam omogućuje da pozovete prijatelje da se pridruže Fejsbuk-u. Vlasnici tvrtki, umjetnici, bendovi i javne ličnosti mogu napraviti poseban Fejsbuk profil. Umjesto da postanete prijatelj sa vlasnicima tih računa, možete postati obožavatelj.
Možete prilagoditi vaš Fejsbuk profil koristeći Fejsbuk aplikacije, od kojih su neki razvijen od strane članova Fejsbuk-a a možete ih i sami napraviti.

Fejsbuk aplikacije

Aplikacije su upravo te koje Fejsbuk razlikuju od ostalih društvenih mreža. Osnovne aplikacije uključuju fotografije, videozapise, grupe, događaji, tržnica, uploadane stavke, bilješke i pokloni. To su programi razvijeni u Fejsbuk-u i na raspolaganju su svim članovima. U nastavku je kratak pregled što nudi pojedina aplikacija.

Aplikacija „Fotografije“ omogućuje vam da uploadate fotorafija onoliko koliko želite. Ako imate fotografiju drugog člana Fejsbuk-a, možete označiti fotografiju člana s tim imenom. Nakon označavanja slike, ona će se pojaviti u vašem foto albumu i na profilu vašeg prijatelja.
Aplikacija „Video“ je na mnogo načina sličan YouTube-u. Članovi mogu učitati videozapise u skoro svakom formatu, ali se zahtjeva da sve datoteke ostanu ispod 100 megabajta, a da su videi kraći od dvije minute. Fejsbuk pretvara video zapise u flash (. Flv) format.
Aplikacija „Grupe“ omogućava pridruživanje ostalim članovima „interesne skupine“ ili stvoranje vlastite grupe.
Aplikacija „Događaji“ vam omogućuje da pozovete druge Fejsbuk članove na događenja u stvarnom životu.
Aplikacija „Tržnica“ je poput oglasnika - to vam omogućava povezivanje s drugim članovima koji žele kupiti ili prodati stvari. Sve transakcije se javljaju izravno između članova - Fejsbuk je samo domaćin razmjene, ne sudjeluje u prodaji.
Aplikacija „Uploadane stavke“ mogu se koristiti za postavljanje videa, pjesme ili bilo što drugo na svoj profil. Sve što trebate učiniti je unijeti URL web stranice na post polja na Fejsbuk. Primjena generira sličicu na ciljnu stranicu koja djeluje kao hiperlink. Vaši prijatelji mogu kliknuti na sličice da posjetite web-mjesta za koja mislite da su zanimljiva.
Aplikacijom „Pokloni“ možete poslati drugom član fejsbuka virtualni dar u obliku male ikone. Postoje desetine poklona koje možete izabrati, sve dizajnirani od strane Susan Kare, koja je izradila ikone za originalna Macintosh računala. Prvi poklon je besplatan, ali za sve naknadne poklone trošak je $ 1 i potrebna je kreditna kartica - Fejsbuk ne prihvaća PayPal. Fejsbuk donira prihod od slanja poklona za dobrotvorne organizacije. Pokloni mogu biti privatni ili javni, a možete poslati i poruku zajedno sa svojim poklonom.
Fejsbuk uvijek radi na razvoju novih aplikacija za članove. Ako ste upoznati s Fejsbuk-om, znate da postoje stotine drugih aplikacija dostupnih na stranici. Fejsbuk nije razvio ove aplikacije – to su učinili sami Fejsbuk članovi.

Stvaranje vlastitih aplikacija

Za izradu programa u Fejsbuk-u, najprije morate dodati Fejsbuk Developer aplikaciju na svoj profil. Također se mora imati pristup web-poslužitelju na kojem možete pohraniti Vaše prijave - Fejsbuk nije „domaćin“ tako napravljenim aplikacijama. Možete kreirati aplikacije koje koriste Fejsbuk platformu, ali nisu uključene u profile članova. Na primjer, moguće je programirati aplikaciju koji stvara prozor na Vašem desktopu koji je vezan za Vaš profil i na njemu ima link za to.
Fejsbuk kaže da se njihovo aplikacijsko programsko sučelje (API) temelji se na Representational State Transfer ( REST ) sučelju (termin skovao Roy Fielding u svojoj doktorskoj disertaciji na kalifornijskom sveučilištu, Irvine).
U opisu Fejsbuk-ovog aplikacijsko-programskog sučelja, REST sučelje znači da aplikacije koje su na Fejsbuk-u šalju pozive koristeći metodu Hypertext Transfer Protocol (HTTP), GET ili POST zahtjeve. HTTP je komunikacijski protokol koji koristi World Wide Web - GET zahtjev dohvaća informacije, a POST zahtjev dodaje podatke u postojeću web stranicu. To znači da Fejsbuk aplikacije mogu preuzimati informacije s profila korisnika, postavljati poruke na profilima ili napraviti oboje. Razvojni programeri također mogu koristiti Fejsbuk Query Language (FQL), koji je sličan Structured Query Language (SQL). Query jezici su programski jezicim dizajnirani za preuzimanje podataka iz baze podataka. Sa FQL, a programer može dobiti informacije o bilo kojem korisniku koji skine njegovu aplikaciju. Na neki način, to je zaista ono čemu Fejsbuk aplikacije služe - prikupljanje podataka o korisnicima. Programeri mogu iskoristiti ove informacije kao način stvaranja ciljne publike za oglašavanje ili izgraditi bazu potrošača za određeni proizvod. Fejsbuk je kritiziran od strane ljudi koji vjeruju da Fejsbuk stranice omogućavaju razvijateljima aplikacija prikupljanje podataka od članova, uključujući osobne podatke i Web navike surfanja. Za one programere koji se žele duboko integrirati u Fejsbuk platformu za kreiranje aplikacija mogu koristiti Fejsbuk Markup Language (FBML). Fejsbuk je iz HTML-a izveo vlastiti jezik i dodao neke specifične oznake. Koristeći ovaj jezik, programeri mogu kreirati aplikacije koje koriste korisnikovo prijašnje Fejsbuk iskustvo, utječući tako na izgled i funkciju profila korisnika. Svaka aplikacija ima prostor na Fejsbuk-u koji se naziva platno stranice (canvas page), koje međutim programeri mogu koristiti kad požele. Kada korisnik klikne na ikonu programa, njegov ili njezin web preglednik ide na platno stranicu applikacije. Programeri mogu uključivati oglašavačke web stranice na platnu, prodavati proizvode koristeći Fejsbuk-dizajnirano sučelje ili jednostavno podijeliti informacije s korisnikom.

Fejsbuk mobile

Možete pristupiti Fejsbuk stranicama pomoću mobilnog uređaja poput mobitela na tri načina: mobilne tekstualne poruke, uploadanje slika mobitelom i mobilno web pregledavanje.
SMS poruke koriste standardizirani mobilni tekstualni način prijenosa koji se zove Short Message Service (SMS) ili Multimedia Messaging Service (MMS). SMS omogućuje slanje i primanje SMS poruka na sustave kao što su web stranice, govorne pošte i e-mail serveri. SMS poruke mogu biti do 160 znakova. MMS standard je poboljšanje u odnosu na SMS, bez ograničenja veličine poruke (iako vrlo velike poruke zahtijevaju napredni 3G telefon za prijenos kroz sustav). Svi telefoni nemaju SMS ili MMS mogućnosti. Pri slanju SMS poruka s vašeg telefona na Fejsbuk, poruka se prenese na mobilni komutacijski centar (MSC), koji šalje signal u točku za prijenos signalizacije (STP). Odatle, poruka ide na SMS centar (SMSC) koji onda šalje tekst na Fejsbuk. Kada Fejsbuk šalje poruku na Vaš telefon, proces je obrnut. Korištenje SMS poruka, možete potražiti osnovne informacije o članovima, slati poruke (uključujući pokanje i pisanje na zid), dodati prijatelja na svoj Fejsbuk profil i povezati se s nekom od Fejsbuk aplikacija.
Učitavanje slika putem mobitela radi na sličan način kao tekstualne poruke, ali morate koristiti MMS. MMS vam omogućava slanje ne samo teksta, nego i zvučne datoteke, videa i slika. Metoda prijenosa slična je načinu prijenosa za SMS, ali zahtijeva mobitel kompatibilan sa MMS standardom. Budući da neki uređaji nisu MMS kompatibilni, usluga se ponekad šalje kao značajka koja upozorava korisnika kada on ili ona dobije multimedijsku poruku. Poruka obično govori korisniku da posjeti web-stranicu za prikaz poruke. Uz MMS poruke poslane s vašeg telefona možete uploadati slike na svoj profil - oni će se pojaviti u posebnom odjeljku: učitane fotografije. Možete uploadati i bilješke ili video zapise s vašeg telefona na vaš profil. U svakom slučaju, prvo morate stvoriti svoju multimedijsku poruku a zatim poslati ju na odgovarajuću e-mail adresu.

Koriscenje Fejsbuka
Slika.2 Fejsbuk je postao druga najposjećenija društvena mrežna stranica na Internetu i šesta najposjećenija stranica u SAD-u. Korisnici mogu pristupiti stranicama iz udobnosti doma i sa svojim mobilnihm uređajima.


Vaš telefon mora imati mogućnost web pregledavanja kako bi mogli posjetiti Fejsbuk preko njega. Pomoću Vašeg web preglednika odete na m.fejsbuk.com, Fejsbuk stranicu dizajniranu posebno za mobilno pregledavanje. Za učitavanje bilješki na Fejsbuk, pošaljete poruku na notes@facebook.com. Za slike ili videa, pošaljete poruku na mobile@facebook.com.
Za razliku od tipičnih Fejsbuk stranica, kopija mobilnog koda je extensible HyperText Markup Language (XHTML). XHTML je više ograničen nego standardni HTML jezik. Jedan od razloga za to je da je World Wide Web Consortium (W3C), međunarodna organizacija koja razvija interoperabilne tehnologije za Web, prepoznala potrebu za Web jezik koji mobilni uređaj može protumačiti. Računala imaju više resursa nego mobilni uređaji, te može protumačiti mnogo kompleksnije Web stranice od mobitela ili sličnih gadgeta.


Dobre strane Fejsbuka

Dobre strane fejsbuk-a uglavnom su već navedene, a mogu se svesti na dvije stvari:
Kontakt sa osobama koje rijetko vidite te sredstvo razmjene fotografija. Više pažnje posvetit ćemo negativnim stranama u nastavku.

Loše strane Fejsbuka

Gubitak slobodnog vremena
Fejsbuk je nevjerojatan gutač vremena. Sve se na ovom servisu odvija u stvarnom vremenu, tako da informacije o vašim Fejsbuk prijateljima ne prestaju dolaziti..

Manja učinkovitost na poslu
Naravno, sve se to mora odraziti i na posao. Osim što ćete naučiti brzo koristiti kombinaciju tipki Alt+Tab kojima možete sakriti prozor u kojem se nalazi Fejsbuk, morat ćete šefovima objasniti manjak produktivnostim i opću bezvoljnost koja će vas snaći.

Vaše kolege vidjet će vaše nepodopštine
Ovo je možda i najveći problem vezan uz Fejsbuk: prije ili kasnije netko od vaših prijatelja će na Fejsbuk postaviti fotografije s jučerašnjeg tuluma, a ako vam je bilo tko s posla prijatelj, svi će sutradan vidjeti kako sinoć baš i niste bili u reprezentativnom izdanju. Ako ne želite da vam se to dogodi, imate nekoliko opcija: kad vas netko označi na inkriminirajućoj fotografiji, možete sami skinuti tu oznaku, također možete jednostavno odbijati prijateljstva s kolegama s posla.

Dodavanje prijatelja vodi u neizlječivu ovisnost
Kad smo već kod Fejsbuk prijatelja, ova društvena mreža napravljena je s namjerom da budete u kontaktu s ljudima koje stvarno poznajete. No nigdje ne piše da to mora biti tako, pa neki korisnici kao prijatelje počnu dodavati sve ljude koji im se svide, koji imaju dobru fotografiju, koji su suprotnog spola, sve dok to ne preraste u bezumnu utrku u nagomilavanju prijatelja čije aktivnosti jednostavno ne možete pratiti.

Pripremite se na čitanje gomile nebitnih stvari o ljudima koje ne poznajete
Ako ste pretrpali listu prijatelja, a ne želite nikoga izbaciti, otkrit ćemo vam mali trik koji možda niste znali: u News Feedu možete za svaku novost kliknuti na Options te podesiti koliko često želite da se pojavljuju vijesti tog tipa ili od tog korisnika.

Dosadni prijatelji kojih se ne možete riješiti
Još su veći problem stvarni prijatelji koji su inače sasvim normalni, ali na Fejsbuku se pretvore u opsjednute članove koji moraju biti članovi svake grupe, riješiti svaki kviz i sve to, jasno, podijeliti s vama. Nema vam druge nego svakodnevno klikati na tipku Ignore par desetaka puta te proklinjati dan kad ste se uopće zakačili na taj Fejsbuk.

Igranje nevjerojatno zaraznih (glupavih) igara
Jedan od razloga zašto je Fejsbuk toliko popularan i zarazan su dodatne aplikacije, koje su uglavnom posve besmislene, ali zato se na njih vrlo brzo zakačite i onda ih se ne možete riješiti. Potpisnik ovog teksta tako zna sve zastave svijeta u mikrosekundi dodijeliti pravoj zemlji, na što je potrošio svega par mjeseci bjesomučnog klikanja po aplikaciji nazvanoj Geo Challenge. A još kad vidite da je vaša omiljena osoba nadmašila vaš rekord, tek tada nećete moći prestati s igranjem. Uglavnom, nema vam spasa.

Posvemašnji gubitak privatnosti
Vaše fotografije nekoć ste gledali samo vi, vaša obitelj i bliski prijatelji, a sada ih - putem Fejsbuka - vidi pola svemira. No Fejsbuk nudi vrlo precizno podešavanje opcija za privatnost, tako da tu i ne vidimo neki veliki problem. Puno je veći problem zaštititi se od samog Fejsbuka, koji putem vaših aktivnosti zna gdje živite, kojim stranicama surfate, što volite jesti, kada spavate, koji su vam interesi, ukratko - sve. Kod nas to i nije toliko očito, ali na engleskom govornom području to je vrlo razvidno iz reklama na desnoj strani Fejsbuka koje često pogađaju točno vaše interese. Iako se ne sjećate da ste ikad negdje eksplicitno napisali da, primjerice, kupujete novi automobil, oglasi za rabljene automobile počet će se odjednom pojavljivati sumnjivom učestalošću, a vi ćete se pomalo početi osjećati kao da ste još jedan žitelj Big Brother kuće.

Veze na Fejsbuku.
Ovo je zamka u koju mnogi korisnici upadnu. U osobnim detaljima možete napisati jeste li u vezi i kakva je prirode ta veza: jeste li oženjeni, hodate li, ili su se stvari zakomplicirale. Većina korisnika veselo popuni ove podatke, no što kad veza stvarno pukne? Želite li uistinu svima javno obznaniti da ste prekinuli? Ovaj korak vam je najbolje preskočiti, ili barem od početka stavite status na 'It's Complicated' i ne mijenjajte ga dok se ne oženite ili ne udate.

Zaključak


Zaključak ćemo izraziti preko psiholoških istraživanja i njihovih rezultata.
Jedan od vodećih svjetskih psihijatara, Himanshu Tyagi, u jednoj od svojih publikacija tvrdi da bi mladi koji odrastaju uz internetske stranice za socijalno umrežavanje poput Fejsbuka mogli u budućnosti imati negativan i opasan pogled na svijet.
Psihijatar Himanshu Tyagi tvrdi kako bi navedena internetska stranica mogla ozbiljno štetiti mentalnom razvoju i zdravlju tinejdžera, jer osobe s aktivnim online profilima umanjuju vrijednost svoje stvarne osobnosti. Stoga stručnjaci ne kriju zabrinutost zbog takvih stranica za socijalno umrežavanje, jer bi mogle potaknuti impulzivno ponašanje, pa čak i samoubojstva. Tyagi je na godišnjem simpoziju psihijatara napomenuo kako osobe rođene nakon 1990. godine upoznaju svijet kroz internet, a današnji stručnjaci nisi još spremni nositi se s problemima koje mlade osobe imaju zbog korištenja interneta.
Iako stranice za socijalno umrežavanje imaju mnoge prednosti poput stvaranja novih prijateljstava i druženja, tu postoje i potencijalne opasnosti poput fiktivnih identiteta, prijevara i laži koje uvelike utječu na razvoj mladih osoba.
"Stvoren je svijet gdje se sve brzo mijenja i prilagođuje, međusobni odnosi okončavaju se klikom miša, svaki profil može biti obrisan i napravljen novi koji vam više odgovara", izjavio je Tyagi te nadodao kako se osobe navikavaju na brz ritam života koji nije dosadan i uzbudljiviji je od stvarnog što dovodi do razgraničavanja sa stvarnošću.
U sklopu jednog istraživanja došlo se do zaključka da narcisoidne osobe koriste Fejsbuk u svrhu vlastite promocije i to drugi mogu zamijetiti. Pokazala je to studija koju su proveli Laura Buffardi, profesorica psihologije, i profesor W. Keith Campbell. U sklopu istraživanja 130 korisnika Fejsbuka odgovorilo je na upitnik, nakon čega su rezultati analizirani, a osobe u potpunosti nepovezane s istraživanjem pregledavale su stranice korisnika uključenih u studiju i prema vlastitom su dojmu ocijenile narcisoidnost korisnika. Rezultati su na kraju pokazali da je broj prijatelja na Fejsbuku i poruka na "zidu" profila u izravnoj vezi s narcisoidnosti korisnika. Profesorica Buffardi ističe kako je ovo jednako ponašanju tih osoba u stvarnom svijetu, te da takve osobe ostvaruju brojne, ali površne veze.

Literatura

  • www.facebook.com
  • www.google.com
  • Marija Putica: e-LEARNING, Mostar, 2008.

PROČITAJ / PREUZMI I DRUGE SEMINARSKE RADOVE IZ OBLASTI:
ASTRONOMIJA | BANKARSTVO I MONETARNA EKONOMIJA | BIOLOGIJA | EKONOMIJA | ELEKTRONIKA | ELEKTRONSKO POSLOVANJE | EKOLOGIJA - EKOLOŠKI MENADŽMENT | FILOZOFIJA | FINANSIJE |  FINANSIJSKA TRŽIŠTA I BERZANSKI    MENADŽMENT | FINANSIJSKI MENADŽMENT | FISKALNA EKONOMIJA | FIZIKA | GEOGRAFIJA | HEMIJA | INFORMACIONI SISTEMI | INFORMATIKA | INTERNET - WEB | ISTORIJA | JAVNE FINANSIJE | KOMUNIKOLOGIJA - KOMUNIKACIJE | KRIMINOLOGIJA | KNJIŽEVNOST I JEZIK | LOGISTIKA | LOGOPEDIJA | LJUDSKI RESURSI | MAKROEKONOMIJA | MARKETING | MATEMATIKA | MEDICINA | MEDJUNARODNA EKONOMIJA | MENADŽMENT | MIKROEKONOMIJA | MULTIMEDIJA | ODNOSI SA JAVNOŠĆU |  OPERATIVNI I STRATEGIJSKI    MENADŽMENT | OSNOVI MENADŽMENTA | OSNOVI EKONOMIJE | OSIGURANJE | PARAPSIHOLOGIJA | PEDAGOGIJA | POLITIČKE NAUKE | POLJOPRIVREDA | POSLOVNA EKONOMIJA | POSLOVNA ETIKA | PRAVO | PRAVO EVROPSKE UNIJE | PREDUZETNIŠTVO | PRIVREDNI SISTEMI | PROIZVODNI I USLUŽNI MENADŽMENT | PROGRAMIRANJE | PSIHOLOGIJA | PSIHIJATRIJA / PSIHOPATOLOGIJA | RAČUNOVODSTVO | RELIGIJA | SOCIOLOGIJA |  SPOLJNOTRGOVINSKO I DEVIZNO POSLOVANJE | SPORT - MENADŽMENT U SPORTU | STATISTIKA | TEHNOLOŠKI SISTEMI | TURIZMOLOGIJA | UPRAVLJANJE KVALITETOM | UPRAVLJANJE PROMENAMA | VETERINA | ŽURNALISTIKA - NOVINARSTVO

preuzmi seminarski rad u wordu » » » 

Besplatni Seminarski Radovi