POCETNA STRANA

Seminarski i Diplomski Rad
 
SEMINARSKI RAD IZ OBLASTI INTERNETA - WEB
 
OSTALI SEMINARSKI RADOVI IZ
INTERNET - WEBA
Gledaj Filmove Online

 

YouTube

1. YouTube?

YouTubeYouTube je popularni internetski servis za razmjenu video sadržaja gdje korisnici mogu postavljati, pregledavati i ocjenjivati video isječke.
www.youtube.com adresa je na kojoj se nalaze milijarde različitih video zapisa iz svih dijelova svijeta postavljanih od strane registriranih YouTube korisnika. Prema pravilima korištenja, korisnici mogu postavljati vlastite originalne uratke i uratke za koje imaju dopuštenje vlasnika autorskih prava.


1.1. Nastanak Youtube-a

Domena „YouTube.com“ aktivirana je 15.veljače 2005.godine, utemeljitelji su bivši zaposlenici tvrtke PayPal;
Chad Hurley – osnivač i izvršni direktor,
Steve Chen – osnivač i direktor tehničkog odjela
i Jawed Karim osnivač i savjetnik.

Chad Hurley, Steve Chen i Jawed Karim osnivaci YouTube
Chad Hurley, Steve Chen i Jawed Karim osnivači YouTube-a

YouTube je pokrenut privatnim sredstvima, kasnije investitorske tvrtke ulažu milijune, sve do zaključenja ugovora o preuzimanju s Google-om vrijednog 1,65 milijardi dolara u dionicama, 13. studenog 2006.
U ugovoru stoji i da YouTube zadržava 67 zaposlenika te da nastavlja raditi nezavisno od Google-a.

1.2. Utjecaj na društvo

Kao besplatan medij postao je sredstvo vlastitog promoviranja, promoviranja anonimnih filmskih autora i glazbenika koji su ovim putem stekli popularnost i probili se u tradicionalne medije.
YouTube je najgledanijim autorima ponudio da postanu partneri te na taj način dobiju dio zarade od reklama koje se pojavljuju pored njihovih uradaka.
Moć YouTube-a prepoznali su i političari, koristeći ga za promoviranje vlastitih kampanja. Među najpoznatijima su Barrack Obama i Hillary Clinton.
YouTube se u hrvatskoj javnosti prvi put u većoj mjeri spominjao početkom 2007. godine kada je na njega postavljen isječak govora tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, kako bi ga ismijao. Kirin je oštro napao autora filma izloživši se još većem ruglu javnosti jer je servis nazvao pogrešnim imenom – „Jubito“.

2. YouTube registracija

Ovisno o postojanju korisničkog računa na YouTube-u razlikujemo registrirane i neregistrirane korisnike. Njihove se mogućnosti i opcije uvelike razlikuju.
Svatko tko posjeti stranice YouTube mreže može pretraživati i gledati stotine milijuna videozapisa bez potrebe za registracijom i ostavljanjem ikakvih osobnih podataka.
Neregistrirani korisnici mogu neograničeno pretraživati kompletnu zbirku YouTube videa, kreirati QuickList videa za kasnije gledanje, pregledavati povijest svih videa koje su pogledali, podijeliti video koji žele prosljeđivanjem poveznice na e-mail adresu, te koristiti Pomoć kako bi pronašli odgovore na sva pitanja koja imaju o korištenju YouTube-a.
No, za razliku od registriranih korisnika, neregistrirani na YouTube-u nemaju trajno spremljene podatke QuickListe i povijesti gledanja jer se ti podaci izgube čim se preglednik zatvori i računalo izgasi.

YouTube registriranim korisnicima nudi sljedeće opcije:
- ostavljanje povratne informacije i komentiranje videa
- postavljanje vlastitih video zapisa
- označavanje određenih video zapisa kao „neprikladni“
- kreiranje posebnih računa, kao što su Direktor, Komičar, ili Guru račun
- prilagodba vlastitih iskustava sa pretplatama i popisima određenog video sadržaja
- izrada vlastitog YouTube kanala
- integriranje YouTube-a sa vlastitom Internet stranicom

Ove i druge značajke uistinu poboljšavaju odnos sa YouTube-om, omogućavajući prilagodbu svog iskustva i interakcije s YouTube korisničkom mrežom.
Nakon registracije, postavke – omiljeni videozapisi, pretplate, povijesti pretraživanja itd. – spremaju se na korisnički račun.

2.1. Izrada korisničkog računa

1. korak
Otvorite vaš internet preglednik i u njega utipkajte www.youtube.com. Zatim u desnom gornjem kutu stranice kliknite na Create Account.
2. korak
Na sljedećoj stranici ispunite sve potrebne podatke. Odaberite korisničko ime (smije sadržavati slova A-Z i brojke 0-9 , bez razmaka ). Također odaberite lokaciju, datum rođenja i spol. Nakon što ste ispunili sve podatke kliknite na gumb I accept.
3. korak
Na sljedećoj stranici ispunite podatke u plavom kvadratu. Unesite vašu e-mail adresu, odaberite lozinku (mora imati minimalno 8 znakova), i upišite znakove sa slike. Nakon toga kliknite na gumb Create New Account and Finish.
Na slijedećoj stranici pojavit će se poruka verifikacije. Sad još samo moramo potvrditi naš Youtube profil. To radimo tako da provjerimo naš e-mail (onu adresu koju smo unijeli u 3.koraku). Znači otvorimo našu poštu i trebali bi dobiti poruku sa adrese “account-verification-noreply@google.com” . Otvorimo taj mail i kliknemo na prvi link u njemu.

*Među najnovijim izmjenama Youtube-a nalazi se i jedna vrlo važna, a tiče se upravo registracije na Youtube. Naime, Google je omogućio spajanje korisničkih računa što znači da ukoliko već imate svoju e-mail adresu, ta ista vam može biti korisničko ime i na Youtubeu.

2.2. Povezivanje računa usluge YouTube s Google računom

Ako imate Gmail račun, tada imate već i Google račun.
Da biste povezali račun usluge YouTube s Google računom:
Posjetite http://www.youtube.com/finish_link_upgrade
Vidite li poruku koja kaže "Povežite svoje račune usluga YouTube i Google?"

Ako vidite, potvrdite želite li povezati dva navedena računa ili odaberite biste li se željeli povezati s drugim Google računom.

Ako ne vidite:
Ako želite povezati svoj račun usluge YouTube s novim Google računom, tada na desnoj strani stranice unesite svoju adresu e-pošte i novu zaporku.
Ako želite povezati svoj račun usluge YouTube s postojećim Google računom, tada kliknite Prijavi se ovdje pa se prijavite s Google računom s kojim se želite povezati.

3. Postavljanje videa na YouTube

Nakon regristracije, na stranici u desnom dijelu pri vrhu kliknemo na gumb „Upload“. Otvorit će se dijaloški okvir s poljima koja trebamo ispuniti: naziv videa, opis videa, kategoriju i ključne riječi pomoću kojih će se lakše naći taj video.

Nakon toga, na desnoj strani kliknemo na gumb „Choose options“ podvučen i pisan plavim slovima, kako bismo uredili opcije za video, primjerice, tko sve može vidjeti video (označiti Public). Urediti se može i da primamo obavijesti ukoliko se video komentira.

Klikom na prozorčić Upload video otvara se slijedeći prozorčić za unošenje videa. U odgovarajuće mjesto unesemo točno mjesto na našem računalu gdje se video nalazi i kliknemo „Upload“.

Koliko će nam vremena biti potrebno da se video postavi ovisi o veličini videa i brzini internetske veze. Nakon određenog vremena, naš video je postavljen i spreman za pregledavanje.

3.1. YouTube Playlist

popis je videa koji će se pokretati jedan za drugim automatski, bez klikanja i traženja koju može stvoriti svaki registrirani korisnik. Najčešće su grupirani prema temi ili izvođaću no osobni popis videa može biti raznolik koliko Vi želite, te ih dijeliti sa svojim prijateljima ili pak zadržati popis vidljiv samo Vama.

Ovakav popis uvelike poboljšava organzaciju i praćenje svojih omiljenih videozapisa jer se svaki videozapis ne treba tražiti pojedinačno.

Ukoliko ste jedan od korisnika koji i sam postavlja videozapise ovo je najbolji način kako održati svoje video zapise organiziranim, preglednim i jednostavnijim za pregledavanje ukoliko ih tematski razlikujete.

Postoji nekoliko načina izrade Playliste;

1. Prijaviti se na svoj korisnički račun.
2. Klik na „My Videos“
3. Na navigacijskoj traci na lijevoj strani vidjet ćete odjeljak za „Popisi“. Kliknite na „+ Novo“ gumb za stvaranje popisa.
4. Pop-up okvir zatražit će da unesete naslov, opis i oznake za svoj popis. Ispunite podatke.
5. Kliknite na „Stvori popis pjesama“ kako biste spremili popis.

4. Tehnički podaci

Za reprodukciju video materijala na YouTube-u koristi se Macromedia FlashPlayer koji je jednostavan za korištenje. Potrebno je instalirati Flash plug-in za internetski preglednik kojeg koristimo ukoliko nije prethodno instaliran.
Video isječci se reproduciraju s 25 sličica u sekundi u rezoluciji 320x240 piksela s neograničenim protokom podataka.
Moguće su i veće razlučivosti, (1024x768 do 1366x768 su 720p) čak 1080 piksela ili HD rezolucija.

Korisnici mogu slati video materijal u wmv (Windows Media Video),
avi (Audio Video Interleave), mov (QuickTime Movie) i mpeg (Moving Picture Experts Group) formatima koje YouTube automatski pretvara u flv (Flash Video) format.

Skidanje videa je onemogućeno, no postoje aplikacije i ekstenzije za internetske preglednike koji to omogućuju.

4.1. Pravna pitanja

Pravila korištenja nalažu korisnicima postavljanje isključivo vlastitih video zapisa ili uratke za koje imaju dopuštenje vlasnika autorskih prava.
Zabranjeno je postavljanje pornografskog sadržaja, nasilja, sadržaja koji podržava kriminalne radnje, sadržaja s ciljem sramoćenja i klevete, te reklama.
YouTube zadržava pravo na korištenje, preinaku i brisanje postavljenog materijala.
Zbog kršenja pravila korištenja, postavljajući sadržaje zaštićene zakonom o autorskim pravima SAD-a, YouTube neprestano uklanja takve video zapise, bilo da se radi o televizijskim emisijama, reklamama, glazbenim spotovima, snimkama koncerata, isječcima iz filmova i sl.
Ukoliko vlasnik autorskih prava ne prijavi takav sadržaj, jedini način da se takvi sadržaji otkriju i uklone je putem ključnih riječi i oznaka (tagova).

YouTube je ponudio mogućnost da korisnici prijave sadržaj koji krši autorska prava, no nerijetko je dolazilo do zlouporabe, prijavljivanjem originalnih uradaka drugih korisnika.

Zbog kršenja autorskih prava, YouTube-u je uloženo mnogo pritužaba, te pokrenuto nekoliko sudskih postupaka. Nisu svi sretno privedeni kraju kao tužba NBC-a kojom je zatraženo uklanjanje zaštićenog materijala, no kako je YouTube sve više dobivao na značaju, NBC mu je ponudio suradnju.
Rezultat te suradnje je NBC-ov službeni kanal na YouTube-u na kojem je moguće gledati isječke iz njihove produkcije.

Od kolovoza 2006. godine sklopljenim ugovorima s Warner Music Group-om, EMI-em, CBS-om i mnogim drugim YouTube je krenuo u ostvarivanje svog plana da svoju ponudu proširi svim glazbenim spotovima ikad napravljenima.

5. Zanimljivosti


1. YouTube Town Hall
je nova usluga koja omogućuje da članovi Kongresa suprotstavljaju mišljenja povodom ključnih tema. Korisnici mogu postavljati pitanja zakonodavcima u vezi sa mnogim temama koje su im na raspolaganju, a zatim o tim pitanjima glasaju i drugi korisnici. Najpopularnija pitanja postavljaju se članovima Kongresa na različitim stranama, a oni postavljaju video snimak na Town Hall, dajući argumente svoje strane korisnicima. Nakon saslušanja obje strane, korisnici mogu birati i "podržati" jedno stajalište.
Ovaj ulazak YouTube-a u prostor politike za njega nije nimalo stran. 2007 godine korisnicima je dozvoljeno da postavljaju videa s pitanjima za predsjedničke kandidate u debati koju je organizirao CNN. Na izborima 2010 godine, političari širom SAD-a su koristili YouTube za širenje svojih poruka.

2. YouTube statistika
YouTube je objavio da sada korisnici upload-uju 48 sati video sadržaja svake minute i da sajt ima više od tri milijarde pregleda dnevno.
U studenom je YouTube izazvao korisnike da povećaju broj video upload-a sa 35 na 48 sati u minuti, i to su sada dobili.
Prije godinu dana, YouTube je izvijestio da korisnici upload-uju 24 sata video sadržaja u minuti, i da ima 2 milijarde pregleda po danu.
U travnju je YouTube izvijestio da 30 posto videa čini 99 posto pogleda na njemu, što je izuzetno zanimljiva statistika.


Neke novije statistike na YouTube:

• 13 milijuna: Broj video sati učitanih u 2010 godini.
• 60 dana> 60 godina: Više videa je učitana za dva mjeseca nego što su tri najveće američke mreže (ABC, CBS, NBC) zajedno stvorile za šest desetljeća.
• 30 posto: Promet koij dolazi iz SAD-a. YouTube je lokaliziran u 25 zemalja i na 43 jezika.
• 700 milijarde: Broj prikazivanja u 2010 godini.
• 10000: Broj partnera, od kojih stotine godišnje ostvaruju šestoznamenkaste zarade.
• Više od 7.000: broj sati dugometražnih filmova i emisija.
• 2 milijarde: Broj tjednih globalnih video prikaza koji su monetarizirani.
• 10 posto: Postotak videa dostupnih u HD-u.
• 100 godina: Iznos videa skeniranih svakodnevno od strane Content ID, kojeg koristi više od 1.000 partnera, uključujući i sve veće američke TV mreže, filmske studie i izdavačke kuće.
• 4 milijuna: Broj osoba povezanih na barem jednu društvenu mrežu na koju automatski dijele sadržaj sa YouTube-a.
• 100 milijuna: Broj dnevnih mobilnih pogleda.
Najpopularniji YouTube video svih vremena je Justin Bieber "Baby", koji je prvi YouTube video koji je pregledan više od 500 milijuna puta.

 

Zaključak


Youtube je popularni besplatni internetski server za razmjenu video sadržaja gdje korisnici mogu postavljati, pregledavati, ocjenjivati, organizirati, itd. sve postavljene videozapise.

Svakodnevno korišten rekreativno, politički ili pak poslovno, on je jedinstven i nudi mnoštvo izbora. Od malenog servera pokrenutog od strane trojice mladića privatnim sredstvima, Youtube je danas u Googleovim rukama i zahvaljujući pametnim poslovnim potezima te vjernim korisnicima danas server na kojem se vrte milijarde.

Besplatan je, a nudi zaradu, te je tako vrlo primamljiv za objavljivanje brojnih videozapisa. Najgledaniji su i nagrađeni.
Navedene statistike govore sve, no njegova je popularnost skočila uporabom brojnih društvenih mreža objavljujući poveznice upravo s YouTube-a.


Izvori:

Izvori teksta:
Internet;
http://www.en.wikipedia.org
http://www.onlinetrziste.com/
http://www.onlinetrziste.com/statistike
http://www.wikipedia.com/youtube

PROČITAJ / PREUZMI I DRUGE SEMINARSKE RADOVE IZ OBLASTI:
ASTRONOMIJA | BANKARSTVO I MONETARNA EKONOMIJA | BIOLOGIJA | EKONOMIJA | ELEKTRONIKA | ELEKTRONSKO POSLOVANJE | EKOLOGIJA - EKOLOŠKI MENADŽMENT | FILOZOFIJA | FINANSIJE |  FINANSIJSKA TRŽIŠTA I BERZANSKI    MENADŽMENT | FINANSIJSKI MENADŽMENT | FISKALNA EKONOMIJA | FIZIKA | GEOGRAFIJA | HEMIJA | INFORMACIONI SISTEMI | INFORMATIKA | INTERNET - WEB | ISTORIJA | JAVNE FINANSIJE | KOMUNIKOLOGIJA - KOMUNIKACIJE | KRIMINOLOGIJA | KNJIŽEVNOST I JEZIK | LOGISTIKA | LOGOPEDIJA | LJUDSKI RESURSI | MAKROEKONOMIJA | MARKETING | MATEMATIKA | MEDICINA | MEDJUNARODNA EKONOMIJA | MENADŽMENT | MIKROEKONOMIJA | MULTIMEDIJA | ODNOSI SA JAVNOŠĆU |  OPERATIVNI I STRATEGIJSKI    MENADŽMENT | OSNOVI MENADŽMENTA | OSNOVI EKONOMIJE | OSIGURANJE | PARAPSIHOLOGIJA | PEDAGOGIJA | POLITIČKE NAUKE | POLJOPRIVREDA | POSLOVNA EKONOMIJA | POSLOVNA ETIKA | PRAVO | PRAVO EVROPSKE UNIJE | PREDUZETNIŠTVO | PRIVREDNI SISTEMI | PROIZVODNI I USLUŽNI MENADŽMENT | PROGRAMIRANJE | PSIHOLOGIJA | PSIHIJATRIJA / PSIHOPATOLOGIJA | RAČUNOVODSTVO | RELIGIJA | SOCIOLOGIJA |  SPOLJNOTRGOVINSKO I DEVIZNO POSLOVANJE | SPORT - MENADŽMENT U SPORTU | STATISTIKA | TEHNOLOŠKI SISTEMI | TURIZMOLOGIJA | UPRAVLJANJE KVALITETOM | UPRAVLJANJE PROMENAMA | VETERINA | ŽURNALISTIKA - NOVINARSTVO

Seminarski i Diplomski Rad

preuzmi seminarski rad u wordu » » » 

Besplatni Seminarski Radovi