POCETNA STRANA

Seminarski i Diplomski Rad
 
SEMINARSKI RAD IZ MEDICINE
 
OSTALI SEMINARSKI RADOVI IZ MEDICINE
619x200  

GLAUKOM

GlaukomGlaukom ili zelena očna mrena, (od grč. glaukos = zelen ). Glaukom je bolest oka koja se prepozna na osnovi povišenog intraokularnog tlaka (normalna vrijednost očnog tlaka iznosi 12 - 22 mmHg), promijenjenog izgleda papile vidnog živca, tj. ekskavaciji (udubljenju) papile te oštećenje vidne oštrine i vidnog polja.
Glaukom je drugi po učestalosti uzrok sljepoće kod ljudi iznad 40 godina. Javlja se u svim dobnim skupinama , uključujući i djecu , ali najviše u starijih osoba.
Glaukom se razvija kad je stvaranje očne vodice povećano ili je njeno otjecanje otežano. Tada dolazi do porasta očnog tlaka, do pritiska na živčana vlakna i krvne žile optičkog živca i do njihovog oštećenja i uništenja. Postupno se prekida prijenos vizualne poruke do mozga, a rezultat je oštećenje vida i na kraju sljepoća. Glaukom je bolest koja se ne može izliječiti, ali zahvaljujući ranom otkrivanju bolesti i odgovarajućem liječenju može se spriječiti gubitak vida i kontrolirati tijek bolesti.
Očna vodica je bistra bezbojna tekućina koja ispunjava stražnju i prednju očnu sobicu. Očnu vodicu proizvode nastavci cilijarnog tijela procesima ultrafiltracije i aktivne sekrecije i izlučuju je u stražnju očnu sobicu. Očna vodica cirkulira između leće i šarenice kroz zjenicu u prednju očnu sobicu. Iz prednje očne sobice očna vodica odlazi na dva načina: trabekularno i uveoskleralno. Trabekularno otjecanje očne vodice podrazumijeva prolazak očne vodice kroz trabekularnu mrežu, Schlemmov kanal, kolektorske kanaliće, episkleralne vene, prednje cilijarne vene do sistemske cirkulacije. Uveoskleralnim otjecanjem očna vodica ulazi u tkivne prostore cilijarnog mišića i u suprakorioidalni prostor do bjeloočnice i uvealnih krvnih žila.

Faktori rizika za nastanak glaukoma:
- starija životna dob
- oboljeli od glaukoma u obitelji
- arterijska hipertenzija, diabetes melitus
- kratkovidnost
- preboljela ozljeda oka

Osobe s obiteljskom povijesti glaukoma imaju 6% više šansi razviti bolest. Iako je povišen očni tlak jedini važniji faktor rizika za glaukom, povišen očni tlak ne znači nužno i bolest. Neke osobe s povišenim očnom tlakom nemaju promjene na očnom živcu, dok neke osobe s normalnim i niskim vrijednostima očnog tlaka razviju glaukom.

VRSTE GLAUKOMA

• Primarni glaukom
• Sekundarni glaukom
• Prirođeni (kongenitalni) glaukom

Glaukome možemo podijeliti u različite skupine: mehanička podjela (glaukom otvorenog kuta i glaukom zatvorenog kuta), prema dobi glaukome dijelimo na (kongenitalni- prisutan pri rođenju, infatilni- razvija se prije druge godine života, juvenilni- nakon druge godine života i glaukom odrasle dobi) te podjela prema visini očnog tlaka (glaukom niskog, normalnog i visokog tlaka).

Primarni glaukom

Kod primarnog glaukoma postoji povećanje očnog tlaka koji se ne može dovesti ni u kakvu vezu s nekom očnom ili općom bolesti. Prema izgledu kuta prednje očne sobice (prostor u oku između rožnice i šarenice) primarni glaukom se dijeli na:
• Primarni glaukom širokog (otvorenog) kuta
• Primarni glaukom uskog (zatvorenog) kuta

Primarni glaukom otvorenog kuta kronična je i podmukla bolest koja napada oba oka. Simptomi se dugo ne pojavljuju, a tegobe (glavobolje) su nejasne. Na vanjskom dijelu oka ne vide se promjene. Iz nepoznatog razloga s godinama povećava otpor otjecanju očne vodice i očni tlak konstantno raste. Porast očnog tlaka je umjeren u početku, a kasnije može doseći visoke vrijednosti (60mmHg). S vremenom stradava očni živac i udubljuje se papila vidnog živca. Ispadi vidnog polja se pojavljuju vrlo rano, ispadi se šire od periferije prema središtu pa bolesnici imaju suženo vidno polje; gledaju kao kroz tunel. Završetak procesa je sljepilo.
Od ove bolesti boluje oko 2% osoba starijih od 40 godina, a zahvaća podjednako oba spola. Neke sustavne bolesti, npr. Hipertenzija i dijabetes dodatni su rizični čimbenici za pogoršanje prognoze, a osobito su ugrožene osobe kojima članovi obitelji imaju glaukom. Ispadi vidnog polja se ne mogu liječiti. Liječenjem se postiže normalizacija očnog tlaka i eventualno sprječavanje daljnjeg propadanja vidnih funkcija.

Primarni glaukom zatvorenog kuta, javlja se zastoj pri otjecanju očne vodice zbog mehaničkog bloka (opstrukcije) trabekuluma, odnosno sobičnog kuta šareničnim tkivom. Zapreka otjecanju očne vodice može biti akutna, imtermitentna i kronična. Akutna manifestacija je vrlo burna, za razliku od kroničnog glaukoma i zahtjeva hitnu intervenciju. Akutno je zatvaranje kuta obično je posljedica papilarnog bloka kada naglo dolazi do prekidanja normalnog protoka očne vodice iz stražnje prema prednjoj sobici oka i odvodnom trabekularnom sustavu. Ukoliko se kut prednje sobice potpuno zatvori, razvije se napad akutnog glaukoma. Na izgled zdrav čovjek postaje težak bolesnik, s jakim bolovima u jednom oku i licu, pojavom duginih boja oko izvora svjetlosti, glavoboljom, mučninom i povraćanjem. Vid jako slabi. Očni tlak raste i do 80mmHg, oko je crveno, i tvrdo kao kamen. Ukoliko se očni tlak ne snizi unutar nekoliko sati pomoću lijekova ili operativnog zahvata može doći do ozbiljnih i trajnih oštećenja vida. Glaukomski napadaji mogu biti slabiji i češće se ponavljati. Kronični glaukom zatvorenog kuta obično nastaje kao posljedica priraslica u kutu prednje sobice. Očni je tlak stalno povišen, razvija se udubljenje i propadanje papile očnog živca s ispadima vidnog polja te konačno nastaje sljepoća.

Sekundarni glaukom

Sekundarni glaukom je povišenje očnog tlaka koje nastaje u tijeku neke druge očne bolesti ili je posljedica te bolesti kao npr. upale, ozljede, oštećenja i pomaci leće u oku, krvožilne bolesti oka, dijabetes, tumori oka.

Kongenitalni glaukom

Kongenitalni glaukom je posljedica poremećenog razvoja komoričnog kuta u kojem se u fetalnom životu nalazi mezodermalno tkivo. Zaostalo embrionalno tkivo sprečava normalnu drenažu očne vodice sa posljedicama intraokularnog tlaka i promjenama struktura oka.
Osnovna podjela kongenitalnog glaukoma je na primarni kongenitalni glaukom i na kongenitalni glaukom udružen s nasljednim anomalijama. Primarni kongenitalni glaukom predstavlja izoliranu anomaliju trabekularnog sustava bez vidljivih abnormalnosti rožnice ili šarenice. Osnovne značajke kongenitalnog glaukoma su fotofobija, buftalmus i pojačano suženje kao posljedica tlakom izazvanog povećanja očne jabučice i rožnice.

Apsolutni glaukom

Apsolutni glaukom znači slijepo oko, tj. potpuni gubitak vida, a posljedica je bilo kojeg oblika glaukoma.

DIJAGNOZA

Anamneza, tijekom razgovora s pacijentom bitno je dobiti podatak da li netko od obitelji ili rođaka bolovao ili boluje od glaukoma. Nakon razgovora s pacijentom obavlja se pregled oka i pretrage. Pretrage koje se obavljaju su:
- pregled oftalmoskopom (pregled unutrašnjih struktura oka, koji pokazuje za glaukom tipične promjene na očnom živcu)
- tonometrija (mjerenje intraokularnog tlaka)
- perimetrija (vidno polje)
- gonioskopija (pregled kuta prednje sobice)

LIJEČENJE GLAUKOMA

Poznata su tri načina liječenja:

1. konzervativna terapija
2. laserska terapija
3. kirurški zahvat

Konzervativni način liječenja podrazumijeva primjenu lijekova kojoj je svrha normalizacija povišenog intraokularnog tlaka, i to pomoću dviju skupina lijekova. Prva skupina snizuje otpor istjecanja očne vodice u trabekularnom sustavu. Druga skupina lijekova smanjuje produkciju očne vodice. Na taj način se sprječava razvoj oštećenja oka iako je osnovna bolest i dalje prisutna. Vrlo je važno lijekove uzimati doživotno.

Laserska terapija; laserom se rade slijedeći zahvati:
- bazalna iridektomija
- trabekuloplastika
- gonioplastika

Bazalna iridektomija se provodi kod glaukoma zatvorenog kuta, radi se mali otvor u korijenu šarenice. Trabekuloplastika je zgrušavanje trabekula, područja u sobnom kutu, radi se kod kroničnog glaukoma širokog kuta. Gonioplastika je korekcija deformacije sobnog kuta (priraslica).
Kirurški zahvat se izvodi u slučajevima kada se ustanovi pogoršanje glaukomske bolesti u prisutnosti povišenog očnog tlaka, a maksimalna konzervativna terapija i laserska trabekuloplastika nisu dovele do očekivanog smanjenja tlaka. Operacijom se prave novi putovi za otjecanje očne vodice iz oka. Uspostavlja se izravna veza između prednje očne sobice i vanjske površine oka.

Uloga patronažne sestre u radu s glaukomskim pacijentom:
- sve pacijente iznad 40 godine života savjetovati odlazak na oftamološki pregled, kao i sve pacijente koji u obiteljskoj anamnezi imaju glaukom
- kod glaukomskog pacijenta provjeravati uzimanje terapije i pravilno ukapavanje
- poticati pacijenta na redovite kontrole
- aktivnostima u svakodnevnom životu ne treba postaviti nikakva ograničenja jer nema dokaza da bi određena hrana, pića, čitanje… ubrzali tok i razvoj glaukoma
- važno je držati pod kontrolom čimbenike rizika: hipertenziju, aterosklerozu, dijabetes jer one znatno pogoršavaju bolest
- podrška pacijentu da prihvati svoju bolest i da nastavi život koji je imao prije pojave glaukoma


Budući da je većina faktora rizika za glaukom izvan naše kontrole, prave prevencije protiv ove bolesti ne postoji. Redovita kontrola vida kod oftamologa je jedini način da se glaukom ¨uhvati¨ u početnoj fazi, te se tako spriječi gubitak vida.

LITERATURA

1. Cerovski, B. Priručnik za učenike srednjih medicinskih škola. Školska knjiga Zagreb, 1995.
2. Šikić, J. Oftamologija. Udžbenik za studente medicine. Narodne novine Zagreb, 2003.
3. Glaukom, Anon http://www.medicina.hr/clanci/glaukom.htm , kreirano 09.09.2002. skinuto 22.10.2007.
4. Glaukom, Bilić. N http://www.plivazdravlje.hr , kreirano 22.12.2003. , skinuto 22.10.2007.
5. Glaukom, Kidder. F http://www.wikipedija.org , kreirano 20.06.2007. , skinuto 22.10.2007.
6. Oftamologija, Živjeti s glaukomom, Magić. A http://www.vasezdravlje.com , kreirano 26.10.2002. , skinuto 22.10.2007.

PROČITAJ / PREUZMI I DRUGE SEMINARSKE RADOVE IZ OBLASTI:
ASTRONOMIJA | BANKARSTVO I MONETARNA EKONOMIJA | BIOLOGIJA | EKONOMIJA | ELEKTRONIKA | ELEKTRONSKO POSLOVANJE | EKOLOGIJA - EKOLOŠKI MENADŽMENT | FILOZOFIJA | FINANSIJE |  FINANSIJSKA TRŽIŠTA I BERZANSKI    MENADŽMENT | FINANSIJSKI MENADŽMENT | FISKALNA EKONOMIJA | FIZIKA | GEOGRAFIJA | INFORMACIONI SISTEMI | INFORMATIKA | INTERNET - WEB | ISTORIJA | JAVNE FINANSIJE | KOMUNIKOLOGIJA - KOMUNIKACIJE | KRIMINOLOGIJA | KNJIŽEVNOST I JEZIK | LOGISTIKA | LOGOPEDIJA | LJUDSKI RESURSI | MAKROEKONOMIJA | MARKETING | MATEMATIKA | MEDICINA | MEDJUNARODNA EKONOMIJA | MENADŽMENT | MIKROEKONOMIJA | MULTIMEDIJA | ODNOSI SA JAVNOŠĆU |  OPERATIVNI I STRATEGIJSKI    MENADŽMENT | OSNOVI MENADŽMENTA | OSNOVI EKONOMIJE | OSIGURANJE | PARAPSIHOLOGIJA | PEDAGOGIJA | POLITIČKE NAUKE | POLJOPRIVREDA | POSLOVNA EKONOMIJA | POSLOVNA ETIKA | PRAVO | PRAVO EVROPSKE UNIJE | PREDUZETNIŠTVO | PRIVREDNI SISTEMI | PROIZVODNI I USLUŽNI MENADŽMENT | PROGRAMIRANJE | PSIHOLOGIJA | PSIHIJATRIJA / PSIHOPATOLOGIJA | RAČUNOVODSTVO | RELIGIJA | SOCIOLOGIJA |  SPOLJNOTRGOVINSKO I DEVIZNO POSLOVANJE | SPORT - MENADŽMENT U SPORTU | STATISTIKA | TEHNOLOŠKI SISTEMI | TURIZMOLOGIJA | UPRAVLJANJE KVALITETOM | UPRAVLJANJE PROMENAMA | VETERINA | ŽURNALISTIKA - NOVINARSTVO

Seminarski i Diplomski Rad

 preuzmi seminarski rad u wordu » » »

Besplatni Seminarski Radovi