POCETNA STRANA

Seminarski i Diplomski Rad
 
SEMINARSKI RAD SPORT - MENADŽMENT U SPORTU
 

ŠAH

Šah možemo smatrati jednom od najpopularnijih igara u svijetu. Šah ne samo da je zabavna nego je i igra u kojoj igrači moraju imati veliku koncentraciju i sposobnost predviđanja poteza svog protivnika. Stog možemo reći da šah razvija „moždne vijuge“. Šah se je otkrio vrlo rano ali je način igre bio drugačiji s obzirom kakvim ga mi danas poznajemo. Prvo se je razvio u Indiji, a na temelju raznih legendi spomilje se i egipetski, rimski i starogrčki šah, pa se tek potom pojavljuje u Europi i to u Španjolskoj i Rusiji. Te brojne legende o šahu pokazuju nam put njegova nastajanja i prihvačanja u društvu koje su počele sredinom VI stoljeća i trajale su sve do XV stoljeća.

Ovim seminarom željeli smo pokazati u kojem je to položaju trenutno šah, odnosno u kojem položaju je bio od samih početaka pa do danas. Isto tako pokušali smo pokazati kako šah igraju današnji najbolji šahisti i do kuda su sve spremni pokazati svoju inteligenciju s obzirom da se partije igraju i s računalnim programima.
Seminar smo koncipirali u tri dijela, od kojih prvi govori o povijesti šaha, zatim drugi o šahu u Hrvatskoj i treći dio o najboljim šahistima svijeta.
Metode koje su korištene prilikom izrade seminarskoga rada su metoda analize i sinteze.

1. POVIJEST ŠAHA

Šah je raširen po cijelom svijetu i ne postoji ni jedan dio zemlje gdje se ova igra ne zna ili ne igra. Prošlo je mnogo vremena dok se je utvrdilo gdje je nastao i kada se šah po prvi puta pojavljuje i spominje. Na temelju različitih priča i legendi nastale su različite pretpostavke o egipatskom, starogrčkom i rimskom šahu. Od svih tih priča najpoznatija je ona o grčkom junaku Palamedu, koji je izmislio šah za vrijeme opsade Troje da bi vojnicima skratio vrijeme. U arheološkim iskopinama starih civilizacija pronađene su prastare ploče slične šahovskoj, ali to nije bio šah kakvog ga mi danas poznajemo. Najstariji spomenici šahovske igre potječu iz Indije i to iz sredine VI stoljeća.

U jednoj staroj perzijskoj pjesmi priča se da je Indijsko poslanstvo donijelo perzijskom kralju kome je Indija plaćala danak, šahovsku ploču sa figurama. Indijci su tražili od kralja da sam pronađe pravila tajanstvene igre ili da odustane od naplačivanja. Kralj se našao u čudu ali ih je nadmudrio i dao je perzijskom mudracu da odgonetne pravila igre. Mudracu je to uspjelo i Indija je, prema tome postala kolijevka šaha. Međutim, tko je šah izmislio i kada je nastao, ostaje i dalje misterija i nepoznanica.


2. POJAVA ŠAHA U EUROPI


Šah u Europu dolazi 711. godine kada su Pirinejskim otokom zavladali Arapi. Prvi pisani podatak o šahu u Europi potječe od arapskog učenjaka Jahije, koji u jednom svom pravnom djelu spominje šah. To je bilo 795. godine u Španjolskoj. Iz toga vremena potječe i skupocjena šahovska garnitura od slonove kosti koju je kalif Harun Al Rašid poklonio franačkom kralju Karlu Velikom. Figure su do francuske revolucije bile pohranjene u opatiji St. Denis a poslije prenesene u Pariz. Šah se u Europi nije brzo raširio ali je sigurno da je do XI st. bio poznat po čitavom zapadnom dijelu. O tom svjedoče sačuvane šahovske figure koje su izrađene u XI i XII st. kao i mnogi pisani dokumenti.. Katolička crkva nije baš ljubazno dočekala novu istočnjačku igru. Mnogi duhovni i svjetovni glavari zabranjivali su igranje šaha poistovjetivši ga s kockanjem i drugim igrama za novac. Šah je Europljanima bio prespora i dosadna igra pa su tadašnji matadori šaha putovali od dvora do dvora i organizirali klađenja za visoke svote. U istočnu Europu šah je dospio drugim putem. U Aleksijadi sredinom XII st. Ana Komnen spominje kako je njen otac, bizantijski car Aleksije, često igrao „zatrikion“ a to je zapravo bio šah. Rusi su se još mnogo ranije upoznali sa šahom, prema nekim autorima čak sredinom VII st. Šah je u Rusiju dospio izravno iz Azije starim trgovačkim putem preko Kaspijskog mora i Volge pa otuda u ruskom jeziku i pojedini stariji nazivi za riječ figura.

Poslije križarskih ratova šah u Europi postaje još popularniji. Isprva su Europljani u staru istočnjačku kulturu unijeli dosta svojih običaja koji su sveli šah na nivo pljačke. No poslije je sve više prevladavala etička šahovska borba te je šah bio priznat kao kulturna razonoda. Sporo kretanje figura u šahu, što je bilo u skladu s načinom života istočnjačkih feudalaca, nije odgovaralo nemirnom duhu koji je u to doba vladao u Europi. Tako se već u XIII st. javljaju prvi pokušaji da se šahovska igra ubrza. Godine 1283. u Sevilji je izdan rukopis o šahovskoj igri koji je sadržavao 103 partidosa po nalogu kastilijskog kralja Alfonsa X Mudrog. To je ujedno i prvo najveće djelo o šahu na nekom europskom jeziku. Rukopis Alfonsa X Mudrog sjedinjuje arapsku literaturu o šahu s europskom literaturom pa pored sadržaja donosi i 150 minijatura u boji prema perzijskom uzoru. Sitne reforme koje su se zbile u XIII st. nisu mogle zadovoljiti nemirni duh Europljana pa je interes za šah do polovine XV st. sve više jenjavao. U drugoj polovini XV st. u doba procvata humanizma i renesanse, i šah doživljava temeljitu reformu. Šah napokon dobiva suvremeno ruho. Novi, reformirani način igre nije odmah potisnuo staru igru. Kao početak suvremenog šaha navodi se 1475. godina.


3. ŠAH U HRVATSKOJ


Legenda kaže da smo „šahovska velesila“ od 998. godine kada je mletački dužd Petar II. Orseolo ploveći sa svojom mornaricom po Jadranu i prisvajajući hrvatske gradove, naletio na hrvatsku mornaricu. U borbi koja je uslijedila, dužd je pobijedio a usput je i zarobio kralja
Držislava te ga odvukao u Mletke. Držislav je u zarobljeništvu kratio vrijeme šahom a dužd je doznao da je Držislav poprilično dobar u toj igri te mu ponudio da njih dvojica odigraju tri partije. Ulog je bila Držislavova sloboda, odnosno ako on dobije sve tri partije slobodan je, u suprotnom će ostati rob cijelog svog života. Držislav je nakon silnog treninga kojeg je imao u zatočeništvu pobijedio dužda u sve tri partije te dobio slobodu.
Osim ove legenda najpoznatiji je Vladimir Vuković hrvatski šahist i šahovski pisac. Naslov međunarodnog majstora osvojio je 1922. godine za osvojeno četvrto i sedmo mjesto na jakom međunarodnom turniru u Beču, gdje je od tadašnjih vodećih igrača pobijedio Tarrascha, Grünfelda i Sämicha, a remizirao sa Aljehinom i Maroczyjem. Godine 1925. u Zagrebu pokreće časopis Jugoslavenski šahovski glasnik u kojemu je glavni urednik. Časopis je postigao visoki ugled u svijetu i imao znatan broj pretplatnika na svim kontinentima. U svojim se knjigama bavi poviješću šaha, s posebnim naglaskom na razvoju ideja o strategiji igre, te modernom šahovskom strategijom, osobito strategijom i taktikom napada na kralja. Važno je i spomenuti da je prvi šahovski turnir odigran u Zagrebu u siječnju 1886. godine. Pobjednik je bio dr.sc. Đuro Pilar. Hrvatski šahovski savez je osnovan 12. svibnja 1912. godine u Zagrebu, a isto tako i Jugoslavenski šahovsni savez 22. kolovoza 1920.

4. SVIJETSKI ŠAHISTI


4.1. Gari Kasparov


Gari Kimovič Kasparov iz Azerbejdžana je svjetski šahovski prvak od 1985. do 2000. godine. Šah je naučio igrati kao petogodišnjak. Na svjetskoj rating listi došao je na prvo mjesto ispred tadašnjeg svjetskog prvaka Anatolija Karpova, 1983. godine i do siječnja 2006. godine bio je neprekidno prvi. Izuzetnim i nesvakidašnjim talentom rano je skrenuo pažnju na sebe. Od 1974. godine uči u šahovskoj školi koju je vodio bivši svjetski prvak Mihail Botvinik. Godine 1976. kao trinaestogodišnjak, osvojio je prvenstvo SSSR za igrače do 18 godina. Svjetska šahovska javnost ga je upoznala 1979. godine kada je uvjerljivo pobijedio na turniru u Banja Luci. Slijedeće godine priznat mu je naslov velemajstora. Brzo je napredovao a 1982. godine na prvenstvu SSSR podijelio je prvo mjesto s Lavom Psahisom. U mečevima kandidata 1983. godine postiže uvjerljive pobjede. U četvrtfinalu pobjeđuje Beljavskog, u polufinalu Korčnoja, te u finalu Smislova, koji je bio svjetski prvak, pet godina prije Kasparovog rođenja. Kasparov je sa 21 godinom bio najmlađi igrač koji je igrao meč za prvenstvo svijeta. Nasuprot njega bio je Anatolij Karpov. Neobičnim spletom okolnosti u toku šest godina Kasparov i Karpov odigrali su pet mečeva za svjetsko prvenstvo. Obojica su daleko nadmašili sve ostale svjetske šahiste. U tim su mečevima odigrali ukupno 144 partije. Osim sa svijetskim šahistima, šah je igrao i sa računalima, odnono računalnim programima, koji su početkom prvog desetljeća postali toliko jaki da pobijede većinu partija i protiv vodećih velemajstora.

Gari Kasparov i Anatolij Karpov
Slika 1. Gari Kasparov i Anatolij Karpov


4.2. Anatolij Karpov


Anatolij Karpov ruski šahovski velemajstor i bivši svjetski prvak rođen je 1951. godine u Zlatoustu, bivšem Sovjetskom Savezu. Šah je počeo igrati vrlo rano, sa nepune četiri godine. Sa dvanaest godina primljen je u prestižnu šahovsku školu Mihaila Botvinika. Dolaskom u šahovsku školu za mlade preskočio je pet razina i prvi turnir igrao s mladićima pete kategorije odraslih. Neosporno je to da je talenat mladog Anatolija bio izniman. Tri godine kasnije, sa nepunih petnaest godina postaje najmlađi sovijetski nacionalni majstor i nekoliko mjeseci kasnije pobjeđuje na svom prvom međunarodnom turniru. 1966. godine pobijeđuje na međunarodnom natjecanju u Čehoslovačkoj, zahvaljujući pogrešci tajnika šahovske federacije koji je mislio da ih šalje na juniorski međunarodni turnir, te je tako porazio cijelu Čehoslovačku prvu momčad.
Tri godine kasnije Karpov postaje prvi sovjetski igrač koji postaje svjetski juniorski prvak poslije Borisa Spaskog (koji je tu titulu osvojio još 1955. godine). Iste godine osvaja četvrto mjesto na međunarodnom turniru u Caracasu, Venecuela, i postaje najmlađi svjetski velemajstor.
Iz turnira u turnir Anatolij se sve više diže i pokazuje značajna poboljšanja u svojoj igri. Tomu svejedoći i nagli skok njegovog rejtinga na svjetskoj šahovskoj sceni koji je 1971. iznosio 2540, a 1973. čak 2660 bodova. Prvim mjestom na Lenjingradskom međunarodnom turniru kvalificirao se među potencijalne izazivače tadašnjeg svjetskog prvaka, amerikanca Roberta „Bobbyja“ Fischera.
Uoči meča sa Karpovim, Fischer je imao brojne zahtjeve koje je uputio Svjetskoj šahovskoj federaciji (FIDE), koje mu oni nisu ispunili, te je odbio igrati za titulu i mladi Anatolij Karpov postaje bez finalne borbe Svjetski prvak u šahu. Posramljen što je na takav način postao svjetski prvak, očajnički je pokušavao dokazati da mu zasluženo pripada titula. U narednih deset godina učestvovao je na svim značajnim turnirima i konstantno pobjeđivao na turnirima na kojima su sudjelovali najjači igrači na svjetu.

4.2.1. Dvoboji sa Viktorom Korčnojem


Titulu svjetskog prvaka Karpov je prvi put branio protiv Viktora Korčnoja (Korchnoi) 1978. godine. Bilo je to u Manili na Filipinima. Njihovi međusobni dvoboji ostali su zapamčeni i po tome jer su se u šah uplitali politika, mediji, tajne službe, navodno čak i parapsihologija.
Šah je bio jedan od najjačih sportova u SSSR-u i stoga velik izazov politici. Politika je kroz šah osiguravala svoj utjecaj. U određenom vremenu šah je bio polje borbe kapitalizma i socijalizma. Sovjetskim političkim vođama izrazito je bilo stalo održati tradiciju šahovskih velemajstora i prvaka svijeta. U ovom meču Karpov je predstavljao simbol države, Korčnoj nije. Korčnoj je napustio zemlju i više nije mogao biti njen predstavnik. Kada je Fischer 1974. godine odbio braniti naslov prvaka svijeta, jer ih Karpov nije prihvatio, oglasio se Korčnoj i rekao „Ako Fischerove uvjete Karpov ne prihvaća, ja sam ih spreman prihvatiti i igrati protiv Fischera po njima“. Izbio je veliki skandal, te je Korčnoj imao velikih problema, jer je imao velik broj šahovskih neprijatelja. Prvi od dva dvoboja, onaj na Filipinima, dobio je Karpov sa 6-5 uz 21 remi.
Tijekom meča u Italiji Korčnoj optužuje Karpova da je pobijedio zahvaljujući KGB-u i parapsihologiji. Što dakako nije istina, te se kasnije doznalo da je to bio iscenirani pokušaj Korčnoja da pred svijetom oblati samog Karpova. Meč koji je Karpov dobio sa 11-7 ostao je zapamčen pod nazivom „Masakr u Meranu“. Istina je da je Karpov kroz život zagovarao socijalizam te da je bio jedan od članova parlamenta za vrijeme Gorbačova.

Anatolij Karpov i Viktor Korcnoj
Slika 2. Anatolij Karpov i Viktor Korčnoj


4.2.2. Vrhunac karijere


Karpovova turnirska karijera dostiže svoj vrhunac na izuzetnom Supervelemajstorskom turniru u Montrealu, Kanada, 1979. godine gdje pobjeđuje zajedno sa Mihailom Taljom a ispred velemajstora kao što su Jan Timan, Ljubomir Ljubojević, Boris Spaski i Ljubomir Kavalek. Karpov nastavlja nizati pobjede te 1984. godine biva izazvan od prilično novog imena na šahovskoj sceni, Garija Kasparova.
Iako je Karpov poveo sa 4-0 i bile su mu potrebno dvije pobjede da zadrži titulu, sledećih 16 partija se završavaju remijem, a u 31. partiji je imao dobijenu poziciju za odbranu titule, griješi i partija se završava remijem. Karpov gubi sljedeću partiju. Poslije poraza u još dvije partije. Karpov doživljava živčani slom i predsjednik FIDE prekida meč. U uzvratu, 1985. godine Kasparov dobija meč sa 13-11 i tako se prekida desetogodišnjica njegove vladavine. Karpov i Kasparov sastajali su se još tri puta za titulu svjetskog prvaka u Londonu (1986.), Lenjingradu (1987.) i New Yorku (1990.). Sva tri meča dobio je Kasparov. Nakon poraza 1985. godine svi su mislili da je to kraj velikog Karpova. No 1993. godine ponovo osvaja status svjetskog prvaka po FIDE-u i tu titulu zadržava sve do 1999. godine.

Susret Kasparov-Karpov
Slika 3. Susret Kasparov-Karpov


5. RAČUNALNI ŠAH


Počeci razvoja računalnog šaha sežu u sedamdesete godine prošloga stoljeća. Jedan od prvih šahovskih programa nazvan je Chess. Isprva su dobri šahisti lako pobjeđivali računala u šahovskim partijama, no bilo je jasno da će se u ne tako dalekoj budućnosti pojaviti još moćniji strojevi pred kojima će pokleknuti i najbolji velemajstori. U veljači 1996. godine Gari Kasparov igrao je meč u šest partija protiv IBM-ovog računala „Deep Blue“. Izgubio je prvu partiju, ali je potom dobio tri partije uz dva remija. „Deep Blue“ je bio posebno računalo sastavljen do 50 PC-a, spojenih u cjelinu samo za ovu namjenu. U studenom 2003. godine igrao je meč u četiri partije protiv programa X3D Fritz. U meču je korištena virtualna tabla, 3D naočale i sistem za prepoznavanje glasa. Meč je završen neriješeno 1:1 uz dva remija.

Gari Kasparov vs Deep Blue
Slika 4. Gari Kasparov vs Deep Blue

Zaključak


Iako se pravo podrijetlo šaha ne zna ni danas, smatra se da je ova u današnje vrijeme sve popularnija igra nastala na području Indije, te se smatra jednom od najstarijih poznatih igara. O popularnosti ove igre govori podatak da je tijekom povijesti igrana na dvorevima velikih vladara te je korištena kao poligon za određene političke nakane od strane svjetskih velesila. Kako i u drugim sportovima tako je i u šahu poželjno da osoba koja se namjerava baviti njime da posjeduje određene predispozicije. Mnogi današnji svejetski šahovski velemajstori svoj „šahovski put“ započeli su vrlo rano. Selekcije djece za ovaj sport vrlo su rigorozne te samo mali broj njih, oni najbolji uspiju dobiti priliku za profesionalno bavljenje ovim sportom.

Kroz dvadeseto stoljeće najdublji trag u svjetskom šahu ostavili su sovjetski (ruski) šahisti. U ovom seminarskom radu istaknuli smo možda dva ponajbolja, Garija Kasparova i Anatolija Karpova. Obojica su imali gotovo bezprijekornu karijeru, te se moze reći da su gotovo dva desteljeća vladali svijetskim šahom. Njihova imena često su se pojavljivala i zbog njihove druge strane života, politike. Opće je poznato da su Kasparov i Karpov bili predstavnici dviju sukobljenih političkih strana, čime je pobjeda u međusobnim dvobojima bila još vrijednija.

No ako pogledamo njihove uspijehe, usredotočimo se na rezultate koje su postizali, shvatiti ćemo da su ova dva velikana uložili mnogo truda, vremena, ljubavi i želje da bi postali ono što su bili i što su danas, svjetske legende i uzori novim naraštajima malih šahista.

Popis literature

1. E. Dalby, „Knjiga o šahu“, Knjigotisak, Šibenik 2003.

2. I. Gross, Povijest šaha, Mladost d.d., Zagreb, 1997.

www.chessbase.com
www.crochess.com
www.sahklube4.hr
hr.wikipedia.org

Popis slika

Slika 1. Gari Kasparov i Anatolij Karpov
Slika 2. Gari Kasparov vs Deep Blue
Slika 3. Susret Karpov – Korčnoj

PROCITAJ / PREUZMI I DRUGE SEMINARSKE RADOVE IZ OBLASTI:
ASTRONOMIJA | BANKARSTVO I MONETARNA EKONOMIJA | BIOLOGIJA | EKONOMIJA | ELEKTRONIKA | ELEKTRONSKO POSLOVANJE | EKOLOGIJA - EKOLOŠKI MENADŽMENT | FILOZOFIJA | FINANSIJE |  FINANSIJSKA TRŽIŠTA I BERZANSKI    MENADŽMENT | FINANSIJSKI MENADŽMENT | FISKALNA EKONOMIJA | FIZIKA | GEOGRAFIJA | INFORMACIONI SISTEMI | INFORMATIKA | INTERNET - WEB | ISTORIJA | JAVNE FINANSIJE | KOMUNIKOLOGIJA - KOMUNIKACIJE | KRIMINOLOGIJA | KNJIŽEVNOST I JEZIK | LOGISTIKA | LOGOPEDIJA | LJUDSKI RESURSI | MAKROEKONOMIJA | MARKETING | MATEMATIKA | MEDICINA | MEDJUNARODNA EKONOMIJA | MENADŽMENT | MIKROEKONOMIJA | MULTIMEDIJA | ODNOSI SA JAVNOŠCU |  OPERATIVNI I STRATEGIJSKI    MENADŽMENT | OSNOVI MENADŽMENTA | OSNOVI EKONOMIJE | OSIGURANJE | PARAPSIHOLOGIJA | PEDAGOGIJA | POLITICKE NAUKE | POLJOPRIVREDA | POSLOVNA EKONOMIJA | POSLOVNA ETIKA | PRAVO | PRAVO EVROPSKE UNIJE | PREDUZETNIŠTVO | PRIVREDNI SISTEMI | PROIZVODNI I USLUŽNI MENADŽMENT | PROGRAMIRANJE | PSIHOLOGIJA | PSIHIJATRIJA / PSIHOPATOLOGIJA | RACUNOVODSTVO | RELIGIJA | SOCIOLOGIJA |  SPOLJNOTRGOVINSKO I DEVIZNO POSLOVANJE | SPORT - MENADŽMENT U SPORTU | STATISTIKA | TEHNOLOŠKI SISTEMI | TURIZMOLOGIJA | UPRAVLJANJE KVALITETOM | UPRAVLJANJE PROMENAMA | VETERINA | ŽURNALISTIKA - NOVINARSTVO

preuzmi seminarski rad u wordu » » »  

Besplatni Seminarski Radovi

SEMINARSKI RAD