POCETNA STRANA

Seminarski i Diplomski Rad
 
SEMINARSKI RAD SPORT - MENADŽMENT U SPORTU
 

ŽENSKI FUDBAL

 

Zenski fudbalИгре које су се темељиле на шутирању лопте одигравале су се у многим земљама током историје.Најстарија игра о којој постоје важећи документи јесу Цују, помиње се током војних вежби за време Династије Чин у Кини (255.-206. пне).

У Кини се овај спорт играо са кожном лоптом која је била напуњена перјем и длакама. И циљ је био пребацити лопту кроз отвор од 30 - 40 цм у малу мрежицу која је била окачена на два бамбусова штапа.Већ тада је било одређено да се руке не смеју користити.У игра је остала наредних 700 800 година популарна и римљани су је донели на просторе Велике Британије.Фудбал се званично почео играти 1863. год. у Енглеској.

Сада је преко 45 милиона жена као фудбалерке регистровано у ФИФА. На 3. Светском првенству за жене у САД, на финалној утакмици између САД и Кине,било је преко100.000 гледалаца. Појава све већег бројa
женских екипа и организација, натерали су фудбалске спортске раднике да се озбиљније позабаве питањем женског фудбала.

Тврдње појединаца да фудбал као спортска грана не одговара женским конституционалним карактеристикама и функционалним способностима, свакодневно се негирају успесима које жене постижу у фудбалу.

"ЖЕНСКИ ФУДБАЛ ЈЕ ОСВОЈИО НАШУ ПЛАНЕТУ "

1. Циљ и задатак рада


Циљ рада је упознати се са развојем женског фудбала и са свим историјским подацима, догађајима и чињеницама везаним за женски фудбал.

Задаци рада:

• Настанак женског фудбал
• Најбоље играчице
• Светска и европска првенствa
• Женски фудбал у Југославији
• ЖФК Машинац ПЗП
• Клубови и репрезентација на међународној
сцени

2. Настанак женског фудбала

Већ у 12. веку су и жене, као и мушкарци, учествовале у игри званој соул, претећи данашњег фудбала.

Прва незванична утакмица за жене одиграна је крајем 17. века у шкотском граду Инвереск. Између удатих и неудатих жена, коју су удате госпође добиле у своју корист.

Прва званична утакмица фудбалерки је, Северна Енглеска против Јужне Енглеске, одиграна је 23.марта 1895. године, завршила је резултатом 7:1 и пратило ју је око 10.000 људи.

Иако женски фудбал имао своје прво златно доба у Великој Британији почетком 1920-их, када су неке утакмице имале више од 50.000 гледаоца, 5. децембра 1921,енглески фудбалски савез изгласао је забрану игре. Забрана је отказан у јулу 1971.

Munitionettes kup


У август 1917. одиграо се турнир између женских екипа чије су играчице биле раднице оружаног складишта на северо-истоку Енглеске. Његов званични назив је био "Тине & Веар ТеесАлфред Воод Мунитион Гирл Цуп", али је популарно познат као "Мунитионеттес куп".
Први освајачи трофеја су биле Блитх Спартанс, које су поразиле Болцков Ваугхан са 5-0 у утакмици одиграној у Миддлесброу 18. маја 1918.
Турнир је одржаван две године заредом.

Број играчица у последњих пет година је утростручен. Европска првенства се играју од 1982.године. Прво Светско првенство за жене организовано је 1991. године у Кини. Док се Европска првенства играју од 1989.године.

Сада је Женски фудбал најпопуларнији у САД у, а веома масован је и у Норвешкој,Шведској,Финској, Данској, Немачкој, Белгији, Италији, Француској ..., врло популаран у Кини, Јапану, Кореји, Аустралији.
Осваја просторе Бразила,Аргентине, Перуа, Уругваја, Алжира, Израела, Русије,Јордана, Ирана.Стиче популарност и у другим земљама, па и на Балкану: у Румунији, Бугарској, Србији, БиХ, Хрватској ..


2.1 Правила игре

Правила игре женског фудбала су иста као и правила мушког фудбала.
Имамо 6 основних правила, а то су:

1. Правило: Играчи, опрема и судије
2. Правило: Игралиште
3. Правило: Трајање утакмице и одређивање победника
4. Правило: Лопта у игри и изван игре
5. Правило: Прекршаји и казне
6. Правило: Офсајд

Играчи, опрема и судије


Свака се екипа састоји од највише 11 играча (без резерви), од којих један мора бити голман. Голман се може користити руком или дланом те се кретати с лоптом у рукама, али само унутар шеснаестерца испред властитог гола, не противничког. Иако су остали играчи (не голмани) распоређени од тренера, нема никаквог ограничења што се тиче њихових позиција и кретања.
Основна опрема која је потребна за наступ укључује мајицу, шорц,чарапе (штуцне), копачке и адекватне штитнике за потколеницу. Не смеју носити ништа што је опасно за противничког играча или тог самог играча. никакав накит, па чак ни венчани прстен. Само судија сме, тј треба носити сат. Голмани морају имати друкчију опрему од саиграча,противничких играча и судија.

Више играча може бити замењено током утакмице. Максималан број замена током међународне тачмичарске утакмице или лигашке утакмице је три, иако број замена може варирати у неким другим лигама или пријатељским утакмицама. Према прописима ФИФА - е, замењен играчне сме више ући у игру за време те утакмице.

Утакмицу суди главни судија, који има пуна овлшћења да спроводи сва фудбалска правила током утакмице за коју је изабран да суди (5.правило). Одлука главног судије је коначна. Главном судији помажу помоћне судије, а свуда би требао бити и четврти судија, иако ФИФА то не захтева. Главна је улога четвртог судије помагање осталој тројици судија и, ако је потребно и замени једног од тројице судија. Ако се озледи један од тројице судија, на његово место ускаче четврти судија. Будући да у том случају нема четвртог судије, на СП-у 2006. види се да постоји и пети судија, који ускаче на место четвртог судије.

Игралиште


Игралиште је облика правоугаоника. За међународне утакмице, дужина не сме прелазити 90 до 100 метара, а ширина би требала бити између 65 и 75 метара. (некада дужине 90-110 метара и ширине 45-90 метара), а данас тачно 105м са 68м -по прописима УЕФЕ).Ове дуже линије називају се аут-линије, а краће гол-линије. Дужина аут-линије мора бити већа од дужине гол-линије. На гол-линији постављени су голови.

Гол се састоји од пречке и две стативе. Пречка мора бити дуга тачно 07:32 метара. Стативе се морају уздизати 2.44метра од терена.
Испред сваког гола је шеснаестерац, још познат и под називима казнени простор. Видљиво из слике, попречна линија спаја две вертикалне линије дуге 16,5 метара.

Трајање утакмице и одређивање победника

Стандардна утакмица за одрасле састоји се од два дела од 45 минута познатих као полувреме. Дакле, утакмица траје 90 минута. Обично јеизмеђу два полувремена одмор од 15 минута.Главни судија је једини службени мерилац времена на утакмици. Он доноси одлуку колика ће бити надокнада изгубљеног времена.

Утакмице у лиги могу завршити и нерешено, но у нокаут (мора се добити победник) фази такмичења нерешена утакмица после одиграних 90 минута решава се продужецима, а ако је и тада нерешено, онда се приступа извођењу једанаестераца.

Лопта у игри и ван игре


У Правилима, два су основна дела игре лопта у игри и лопта ван игре. Све време од почетног ударца па до краја полувремена, осим када лопта изађе ван граница игралишта или судија заустави игру, лопта је у игри. Када лопта није у игри, она се враћа на један од осам следећих начина:

Почетни ударац: на почетку утакмице, полувремена или продужетка, илинакон гола противничке екипе.
Аут: када лопта целим обимом пређе аут-линију, лопта је додељенаекипи супротној од оне која је задња дотакла лопту.
Гол-аут: када лопта целим обимом пређе гол линију, а да гол није постигнут, те под условом да је екипа која је нападала задња играла(дотакла) лоптом, гол-аут је додељен екипи која се до краја те акције бранила.
Корнер: када лопта целим обимом пређе гол линију, а да гол није постигнут, под условом да је лоптом последња играла екипа која се бранила, лопта је додељена екипи која напада.
Индирект: лопта се додељује екипи супротној од оне која је направила прекршај који није ометао противника (офсајд, предуго држање лопте у рукама голмана ...).
Слободан ударац: додељен је екипи чији је играч над којим је извршенпрекршај.Једанаестерац: додијељен је екипи чији је играч претрпео прекршај у шеснаестерцу противника.

Прекршаји и казне


Прекршај у фудбалу настаје када играч угрози супарничког играча на један од бројних начина: играње руком, гурање противника, рушење противника (фаул) ... За такве врсте прекршаја досуђује се слободан ударац или једанаестерац, зависно где је прекршај направљен. Остали прекршаји кажњавају се индиректом.
Судија може казнити играча, замену (чак и ако замена није у игри), те особље (физиотерапеута, тренера ...) жутим или црвеним картоном. Казнити се може било када, па чак и кратко после утакмице, и то ако јеиграч направио прекршај који је кажњив према правилима фудбала. Најчешћи је разлог казне неспортско понашање, које се кажњава свакипут када се нарушава дух игре.
Судија може одлучити пустити прекршај ако сматра да екипа над којом је прекршај направљен може остварити предност из наставка акције.
Судија, ако предност није остварена. тј ако екипа над којом је прекршај направљен није остварила неки значајни помак у акцији, може вратити игру и досудити прекршај који се изводи на месту гдје се прекршај догодио. Ако се ради о прекршају који захтева казну, а екипа над којом је прекршај направљен може остварити предност, судија задржава право казнити играча након одласка лопте изван границе терена.

Офсајд

Играч је у офсајду ако је ближи гол-линији од супарника и лопте, осим ако је у свом делу игралишта. Ако је играч у линији, тј у равни са супарником, тада офсајда нема. Тренутак у којем помоћни судија мора одредити имали офсајда је тренутак упућивања лопте према играчу. Ако у том тренутку офсајда није било, играч слободно може доћи до гол-линије.
Ако је лопта упућена играчу који је у офсајду, а он очито показује да ненамерава играти лоптом или ометати бека у добијању поседа лопте назад, тада се офсајд не досуђује, а неки други играч слободно може играти лоптом те, наравно, додавати се, под условом да нема офсајда.
Право (изворно правило) је да нападач у трeнутку упућивања лопте мора имати минимум два противничка играча ближе противичком голу где је углавном један голман а други одбранбени играч. Ретка је ситуација да голман истрчи и интервенише а противник одмах врати лопту ка голу где се налазе нападач и одбранбени играч, тада је офсајд али то правило ретко ко од играча зна, и зато долази до протеста код судија и картона.

2.1 Светска и европска првенства

Светска првенства

Светско првенство за жене једно је од најмлађих међународних фудбалских такмичења. Женски фудбал је славио истински долазак у новембру 1991. када је рођено Светско фудбалско првенство за жене,на амбициозну иницијативу тадашњег ФИФА председника Др Жоао Авеланж.
Прво светско првенство за жене играло се у најмногољуднијој земљи Кини. Учествовало је дванаест репрезентација.
Американке су освојиле титулу првака, победивши Норвешку са 2:1 пред 65.000 гледалаца на стадиону Тианхе у Гуангџоу.

- 1991. год. Кина: Америка - Норвешка 2:1
- 1995. год. Шведска: Норвешка - Немачка 2:0
- 1999. год. УСА: Кина - УСА 4:5
- 2003. год. УСА: Шведска - Немачка 1:2
- 2007. год. Кина: Бразил - Немачка 0:2

Европска првенства


Европско првенство за жене 1982.-1984. није било организовано турнирски,него су репрезентације играле по групама кући иу гостима против свакога из групе. Тако су биле организоване и полуфиналне утакмице, те и само финале.
Прва финална утакмица играла се у Гетеборгу 21.05.1984. године и сјајна Пиа Сундхаге постиже једини гол и доноси Шведској победу.
У реваншу, Енглеска је поравнала резултат, али
су Швеђанке ипак славиле након једанаестераца.

-1982 - 1984: Шведска - Енглеска 1:0
Енглеска - Шведска 1:0; Након једанестераца Шведска осваја титулу
- 1984 - 1987: Норвешка - Шведска 2:1
- 1987 -1989: Западна Немачка - Норвешка 4:1
- 1989 - 1991: Норвешка - Немачка 1:1; Након продужетака 3:1 заНемачку
- 1991 - 1993: Норвеска - Италија 1:0
- 1993 - 1995: Немацка - Шведска 3:2
- 1995 - 1997: Немачка - Италија 2:0
- 1991 - 2001: Немачка - Шведска 1:0
- 2003 - 2005: Немачка - Норвешка 3:1
- 2007 - 2009: Енглеска - Немачка 2:6

2.3 Најпопуларније играчице у протеклих 10 година

Миа Хамм (УСА) је проглашена за најбољу играчицу 2000., 2001., 2002. Након што је 2001. и 2002.год.добила ту награду, након једне године паузе поново је желела стајати на врху. То јој на жалост није баш пошло за руком, јер је 08. октобра 2004.год. у Лос Анђелесу одиграла своју последњу, опроштајну, утакмицу.
Основала је породицу са својим дечком, звездом бејзбола, Норманом Гарсијапаром (Норман Гарциаппар) и дочекала принову.

Миа је апсолутна звезда америчког фудбала, али и њен посао вантерена није за поценити. Основала је организацију под називом "МиаХамм Фоундатион", организација која се бори против рака костију.

Биргит Принц (Немачка) је проглашена за најбољу 2003., 2004., 2005.
Своју интернационалну каријеру започиње 27.07.1994.год. у Монтреалу.Тада као
16-tо годишњакиња је ушла као измена у утакмици против Канаде и у 88.мин постигла погодак за победу од 2:1. 2005. год. обара рекорд дотадашњег најбољег стрелца Немачке Хајди Мохр постигавши 110голова у 169 утакмица, самим тим 27 погодака више. изван терена Биргит се показује у најбољем светлу. Заједно са ФИФА-ом
Се ангажовала у борби против расизма. У августу 2005.год. путује 5 дана у Авганистан у склопу пројекта "Леарн анд плаи". Њена изјава након повратка у немачку гласила је: "Довољно је било само погледати ту децу да би се знало да је то био прави корак".

Reprezentacija Nemacke - Brigit Princ
Репрезентација Немачке са Биргит Принц као капитеном репрезентације

Марта (Бразил) је проглашена за најбољу 2006., 2007., 2008., 2009 и 2010. На самом почетку њене каријере, када је у Бразилу фудбал сматран једном врстом религије, у којој је било грешно да девојчице попут Марте играју фудбал, она је открила своју љубав према фудбалу. Чак је и њена породица била против тога.
Тако је ова млада бразилка, 2004.год. спаковала своје кофере и отишла у Шведску као 18-то годишњакиња. Као 16-то
годишњакиња, Марта по први пут наступа у дресу Бразила на Светском првенству за жене У-19 у Канади,
2002.год. Да би се већ у 2003.год. на Светском првенству у америци појавила у саставу А селекције Бразилске репрезентације. Након ове две манифестације на којима је важила за подмладак. Марта2004.год. у Атини показује свој квалитет у утакмици против САД-а.
Да бина следећем Светском првенству У-19 за жене уствари показала да представља мотор своје екипе. За овакав учинак адидас је наградио са златном лоптом.
Ова бразилка иако није освојила Светско првенство у Кини 2007.год.,Адидас је по други пут наградио златном лоптом и златном копачком, што одликује
најбољег играча и стрелца, чиме је иза себе оставила славну немачку звезду Биргит Принз.

3. Почеци женског фудбала у Југославији

У Београду 1968. године званично је формиран женски фудбалски савез. Године 1969., односно годину касније, формирани су женски фудбалски клубови: Машинац из Ниша, Слога из Земуна, Жељезничар из Сарајева ...

Зенски фудбал је званично признат, као саставни део фудбалске организације 15. јула 1972. године на Скупштини ФСЈ. Пре тога је женска фудбалска репрезентација Југославије прву незваничну утакмицу одиграла 28. 05. 1972. године. Године 1978. учествовала је на незваничном првенству у Италији, и заузела 3. место. До 1992. године се није појављивала на званичним такмичењима.


3.1 Развој женског фудбала у Србији


Након распада СФРЈ, формиран је фудбалски савез СР Југославије. Под окриљем тог савеза налазила се и прва женска лига Југославије у којој су учествовали углавном клубови из Србије. До 2006 та лига се одржала мењајући само једном име у женска лига Србије и Црне горе.
Након расформирања државне заједнице Србије и Црне горе, дошло је до формирања Фудбалског савеза Србије и оквиру њега и Прва женска лига Србије у фудбалу и Куп Србије.

ИЗЈАВА КАРЕН ЕСПЕЛУНД ЗА НАШ ФУДБАЛ

КАРЕН ЕСПЕЛУНД, жене која је на челу Комитета за женски фудбал у
УЕФА-, прва жена Генерални секретар националног савеза (Норвешка) потврђује да Србија може имати врхунски женски фудбал:

Vi u vašoj državi imate i uvijek ste imali kvalitetne i dobre fudbalerke. Mi u Norveškoj 30 godina smo ulagali da bi danas imali kvalitet, a vama je potrebno samo par godina jer imate ono što mi, a ni većina država, nema a to je talenat igračica. Naša je prednost što vi još uvijek ne razmišljate o ulaganju i razvoju, a kad to počnete onda ćete sigurno biti među najboljim, vodećim zemljama kada je u pitanju ženski fudbal“.(Karen Espelund)


Прва женска лига Србије у фудбалу


Куп Србије


Куп Србије је национални фудбалски куп Србије за жене који се одржава у организацији Фудбалског савеза Србије. Такмичење је формирано2006., након што се Државна заједница Србија и Црна Гора раздвојила на Србију и Црну Гору. Куп Србије је правни наследник Купа Србије и Црне Горе.

Наисус Куп


Наисус Куп је традиционални интернационални турнир женских фудбалских екипа, који се организује под покровитељством Градоначелника Ниша од 1992. године. Турнир је окупљао најбољебалканске
екипе, са жељом да у наредном периоду окупи и најбоље европске клубове. До сада је организовано 15 турнира.

Sampioni bivsih liga

3.2 Доминација ЖФК Машинац


Узимајући у обзир Женске лиге и СР Југославије и Женске лиге Србије и Црне горе, а и минулом периоду ЖФК Машинац је остварио импозантне такмижчарске резултате, што га сврстава у ужи круг најуспешијих спортских колектива Републике Србије.
Припада му и позиција лидера у женском фудбалу овог дела Европе, јер по својим организационим, материјалним и такмичарским вредностима представља институцију женског фудбала.


Najveci uspesi kluba su:

* 23 titule prvaka drzave
* 13 trofeja pobednika kupa
* titula nezvanicnog prvaka Jugoslavije, 1972. godine
* titula nezvanicnog prvaka Evrope, 1989. godine,sto je
ostvareno pobedom na velikom medjunarodnom turniru u Mentonu, Francuska
* 6. mesto na rang listi UEFA, ostvareno 2004. godine
* pobede na turnirima u Siciliji (1991), Becu (1991),Oradei (1998), Zagrebu (2005), Sandanskom (2008)
* 13 trijumfa, od 16 odrzanih, na tradicionalnom turniru Naisus cup-u.


4. ЖФК Машинац као најуспешнији клуб са простора СФРЈ


Женски фудбалски клуб МАШИНАЦ ПЗП, формиран је септембра1970.године.
Прича о стварању једног од најтрофејнијих спортских колектива је романтична. Почиње од групе девојака Машинске Техничке школе `15.мај`у
Нишу, њихове љубави према фудбалској лопти и бројним отпорима на сваком кораку, које су са осамнаестогодишњим Перицом Крстићем,чланом
омладинске екипе ФК Раднички из Ниша, успешно превели и развили у велики и успешни фудбалски колектив.

До 1972.године Машинац је егзистирао, као секција СД Машинац, а потом прерастао у спортски клуб, кога нико није подржао нити прихватио. Клуб је од 1974. до 1980. године носио име Железнички женски фудбалски клуб Машинац и као члан спортске породице железничких клубова Југославије, обезбедио бесплатан превоз.

Клуб је од 1975. године развијао допунску делатност у раду. Бавио се пословима осигурања и регистрације возила, што је омогућило извесну материјалну сигурност.
Од 1981. године креће се у већу експанзију афирмације Клуба, у проширење привредне делатности, у нове организационе и такмичарске успехе.

Од 1987. године прелази се на нови локалитет Делијски вис, који постаје клупски дом, а Машинац од бескућника постаје колектив са јасном визијом свог развоја.
Од 1991. године свом имену додаје Классик, када Фабрика дувана Ниш,постаје генерални спонзор и чврст ослонац такмичарских успеха. Када је Филип Морис купио ово предузеће, уговор је раскинут 2005.године, због примене закона о рекламирању дувана.
Нови генерални спонзор је Предузеће за путеве Ниш од 01.01.2007.године, па Клуб улази у фазу стабилизације. Последњих година Машинац ПЗП је неприкосновен у домаћем шампионату, чиме је стекао право да седам пута учествује у Купу европских шампиона, као шампион Југославије, СЦГ и Србије.
Женски фудбалски клуб Машинац ПЗП је високо рангиран на листи УЕФА (15. место).


5. ТЕОРЕТСКИ И ПРАКТИЧНИ ЗНАЧАЈ

Овим радом сам покушала приказати један велики покрет који се зове «женски фудбал».

Рад носи изузетне податке о женском фудбалу и дотиче се података који нису присутни у литератури или часописима јер је познато да нема много писаних радова и литературе о овој тематици.

Овај рад, и са теоретске и са практичне стране, не само да може да помогне тренерима, фудбалеркама, фудбалерима, спортским радницима, фудбалским клубовима и другим спортским институцијама,него и људима који не учествују активно у овој игри, на тај начин да им овај спорт, фудбал, приближи и са стране лепшег пола.


ЗАКЉУЧАК

Фудбал је и за девојчице!


- Девојчице ће у свакој спортској игри, па и у фудбалу, остварити бољи психо-физички развој, социјализовати своју личност, постићи значајну предност у друштвеним односима.

- Девојчице у фудбалу игру уносе машту, фаир-плаи, грациозност и лепоту покрета - обогаћују је.

- Девојчице редовним тренинзима стичу самодисциплину, уредност,правилан однос према личној хигијени као и многе друге позитивне навике.

- Препоручила бих свим девојчицама, које воле фудбал, да се почну бавити овим спортом, без обзира на предрасуде. Ово је здрав спорт, у којем осим такмичења се упознају нови људи, а што је најбоље слободно време се не проводити на улицама него на терену!

ЛИТЕРАТУРА


1. Krstić P. : FUDBAL ZA DJEVOJČICE Niš, 2001.


2. Keir Radnedge ENCIKLOPEDIJA NOGOMETA


3. Blažić M. DNEVNE NOVINE „SPORT“ Beograd 2010.

4. Internet : www.fifa.com

5. Internet : www.uefa.com

6. Internet : http://www.zfprvaliga.com

7. Internet : http://www.zfkmasinac.com

PROCITAJ / PREUZMI I DRUGE SEMINARSKE RADOVE IZ OBLASTI:
ASTRONOMIJA | BANKARSTVO I MONETARNA EKONOMIJA | BIOLOGIJA | EKONOMIJA | ELEKTRONIKA | ELEKTRONSKO POSLOVANJE | EKOLOGIJA - EKOLOŠKI MENADŽMENT | FILOZOFIJA | FINANSIJE |  FINANSIJSKA TRŽIŠTA I BERZANSKI    MENADŽMENT | FINANSIJSKI MENADŽMENT | FISKALNA EKONOMIJA | FIZIKA | GEOGRAFIJA | INFORMACIONI SISTEMI | INFORMATIKA | INTERNET - WEB | ISTORIJA | JAVNE FINANSIJE | KOMUNIKOLOGIJA - KOMUNIKACIJE | KRIMINOLOGIJA | KNJIŽEVNOST I JEZIK | LOGISTIKA | LOGOPEDIJA | LJUDSKI RESURSI | MAKROEKONOMIJA | MARKETING | MATEMATIKA | MEDICINA | MEDJUNARODNA EKONOMIJA | MENADŽMENT | MIKROEKONOMIJA | MULTIMEDIJA | ODNOSI SA JAVNOŠCU |  OPERATIVNI I STRATEGIJSKI    MENADŽMENT | OSNOVI MENADŽMENTA | OSNOVI EKONOMIJE | OSIGURANJE | PARAPSIHOLOGIJA | PEDAGOGIJA | POLITICKE NAUKE | POLJOPRIVREDA | POSLOVNA EKONOMIJA | POSLOVNA ETIKA | PRAVO | PRAVO EVROPSKE UNIJE | PREDUZETNIŠTVO | PRIVREDNI SISTEMI | PROIZVODNI I USLUŽNI MENADŽMENT | PROGRAMIRANJE | PSIHOLOGIJA | PSIHIJATRIJA / PSIHOPATOLOGIJA | RACUNOVODSTVO | RELIGIJA | SOCIOLOGIJA |  SPOLJNOTRGOVINSKO I DEVIZNO POSLOVANJE | SPORT - MENADŽMENT U SPORTU | STATISTIKA | TEHNOLOŠKI SISTEMI | TURIZMOLOGIJA | UPRAVLJANJE KVALITETOM | UPRAVLJANJE PROMENAMA | VETERINA | ŽURNALISTIKA - NOVINARSTVO

preuzmi seminarski rad u wordu » » »  

Besplatni Seminarski Radovi

SEMINARSKI RAD